Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 08. 2021. 10:10 >> 10:11
16

KAŠĆELAN PISAO AMBASADAMA

Joanikija ustoličiti u nekom drugom mjestu u CG

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji, te na rast tenzija usljed najavljenog ustoličenja episkopa Joanikija za mitropolita u Cetinjskom manastiru.

On je, kako je saopšteno iz Prijestonice, pozvao predstavnike diplomatskog kora da u dijelu svojih nadležnosti apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dijela crnogorske javnosti da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mjesto u Crnoj Gori.

"Uvažavam vjerska prava i slobode svih građana, ali vjerujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“, napisao je Kašćelan.

On je ukazao da je kao prvi čovjek grada, koji je zabrinut trenutnim razvojem situacije, u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posljedice spriječe.

Rekao je da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je, sa najviših državnih adresa, neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici, a bilo kakvo uskraćivanje građanima da misle i osjećaju drugačije apsolutno nedopustivo.

Kašćelan je podsjetio da je Crna Gora mnogo puta u svojoj dugoj istoriji bila na prekretnicama, ali da je mudrošću i staloženošću uspijevala da očuva mir i multietnički sklad.

"Vjerujem da ćemo i danas, sa naučenim lekcijama iz prošlosti, znati da smirimo tenzije i povedemo Crnu Goru naprijed, putem prosperiteta. Siguran sam da će najodgovorniji nosioci vlasti imati dovoljno mudrosti i volje da ne dozvole vjerski i etnički motivisane podjele, i da spriječe izazivanje nereda", navodi se, između ostalog, u pismu gradonačelnika Kašćelana ambasadorima.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније