Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

06. 09. 2021. 15:51 >> 21:40
42

PREMIJER

"Preispitaćemo komandni dio odgovornosti"

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je da će u narednih sedam dana biti preispitani svi u komandnom dijelu odgovornosti oko dešavanja na Cetinju, dodajući da neće biti pošteđenih.

Pokazalo se, navodi Krivokapić, da jedna tolerancija, koju je iskazala i policija u jednom vjremenskom periodu, bilo je najbolje rješenje za one koji nasrću na policiju.

"Svi, koji su se, na bilo koji način, u ovim događajima, ogriješili prema zakonu, oni će odgovarati", istakao je Krivokapić na konferenciji za medije povodom aktuelnih dešavanja u državi.

Krivokapić je dodao i da će u komandnom dijelu odgovornosti biti preispitan svaki čin svakog pojedinca.

"Koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti", dodao je Krivokapić.

Komandni proces UP krenuo kada sam rekao da idem na Cetinje

Krivokapić je, komentarišući pitanje, ko je komandovao dešavanjima na Cetinju - on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, rekao da se prelomni trenutak desio u 4.30 sati ujutro kada je rekao da ide u Prijestonicu.

"Ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i biću sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negdje do 11 časova ujutro. Tada je komandi sistem prepušten profesionalcima. Ko treba da bude komandant onaj ko je profesionalac. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je obećavao bilo kakvu nadu da se može nešto promijeniti. Da li je bilo ideja, bilo je ideja, ali mi živimo u periodu kada treba da pokažemo da nasilje ne treba da dominira nad mudrošću. Svi su željeli da vide silu i da se na sliu odgovori adekvatno. To se nije desilo i propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje", objasnio je Krivokapić.

On je dodao da su u noći između subote i nedjelje imali različite informacije i da je možda prejaka riječ "državni udar", te da je on sigurno nije koristio u razgovoru sa liderima Demokratskog fronta (DF).

Iz Uprave policije curjele informacije

On otkriva da su ti stratezi od strane Uprave policije imali informacije o tome što se sprema na Cetinju.

"Sumnjam da je postojao, ne jedan, nego dva sistema, koji ima samo sektor bezbjednosti. To znam od oktobra 2020. i tragam gdje se to nalazi. Niko to nije još otkrio jer nemamo tehnologiju koja to može da uradi", dodao je Krivokapić.

Imamo fotografiju bačenog Molotovljevog koktela

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje o bačenom Molotovljevom koktelu na policiju, kazao da su imali fotografiju koja je svjedočila da se to dogodilo.

"Imamo fotografiju, da li je stara, lažna ili ne ja u tom trenutku nijesam provjerio. To ćemo provjeriti i mislim da će biti tačno ono što sam rekao, ali da ne ulazimo u pretpostavke koje me mogu optužiti da govorim nešto što nije tačno", kazao je Krivokapić.

On je komentarišući stavove Savjeta za građansku kontrolu rada policije da je došlo do prekoračenja sile i korišćenja gumenih metaka, kazao da svako ko to misli treba da dokaže.

"Nijesam upoznat da su upotrijebljeni gumeni meci. To su sve nagađanja određenih ljudi", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je nedopustivo da su i bivši i sadašnji predsjednik bili na Cetinju.

"Oni su se dokazali gdje su, ko su i šta žele. Ovo je bitka za očuvanje interesa, stečenih pozicija i možda najvažnije nekih navika, dogovorenih i uskraćenih poslova. Zašto je danas mitropolit pošao na Cetinje bez ikakve pratnje. Petog ne može, a šestog može. Time što uskraćujemo vjersku slobodu, ali smo uskratili iako smo mogli slobodu okupljanja koja nije bila najavljena", rekao je Krivokapić, dodajući da će "malo po malo, pravda zakucati na svačija vrata".

Ne mogu se čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu

Krivokapić je komentarušići puštanje na slobodu savjetnika predsjednika države Veselina Veljovića, ponovio da je pravosuđe ostalo jedina zarobljena instituacija.

"Ne mogu sve da otkrivam šta se dešavalo ovih dana. Tužilaštvo nije doživjelo smjene, u okviru sudstva ne radi se punim kapacitetom. Ovdje se govori o selektivnosti i pokušaju da se demonstrira nečija moć. Vrijeme će pokazati zašto neko nije uradio svoj posao. Nije policija kriva da na nju nasrću i da radi ono što je u njenoj nadležnosti", kazao je Krivokapić, dodajući da ga raduje što niko iz policije nije izašao iz svoje nadležnosti.

Pokušaj destabilizacije, uvođenja nereda i haosa

Krivokapić je, na početku konferencije, istakao da se Crna Gora nalazila u jednoj vrlo delikatnoj i kompleksnoj situaciji.

"To je nešto što su svi građani mogli da vide i bila je prirodna njihova strepnja kako će se to završiti. Kao što danas možemo da svjedočimo, vidite da nije ovaj događaj bio toliko značajan sa stanovišta ustoličenja mitropolita Joanikija. On je bio povod da određene strukture koje pripadaju određenom dijelu politike, koja pokušava od 30. avgusta prošle godine da prekroji rezultate izborne volje građana. To je bio vrsni trenutak u kome je trebalo da se ostvari ono što nije ostvareno, a to je: destabilizacija Crne Gore, uvođenja nereda, haosa i nepoštovanja Ustava i zakona", rekao je Krivokapić.

Krivokapić ističe da je zahvaljujući, prije svega, odlučnoj akciji, koju je Uprava policije i svi policajci zajedno sa dijelo angažovanja Vojske Crne Gore, proteklo, što je najvažnije, bez bilo kakvih povreda, koje su u jednom vremenskom period od strane bezbjedonosnih službi tretirane kao visoko-rizičan događaj, sa nesagledivim posljedicama.

"Neko je namjerno pravio takvu situaciju. Vršio medijsko spinovanje, omogućavao preko društvenih mreža, a čak najvjerovatnije, i preko odreženih rezervnih platformi koji postoje u Crnoj Gori. Takve softvere može da imaju samo legitimne službe bezbjednosti", istakao je Krivokapić.

Krivokapić očekuje da broj dezinformacija, koji je, kako je rekao, dostigao vrhunac, napokon splasne.

"Informacija treba da bude mjera pravičnosti, preciznosti i pouzdanosti. Imali ste informacije, koje ste dobijali iz vrlo nepouzdanih izvora, pa su one plašile građane. To treba da bude smanjeno. Da informacija treba da bude provjerena i pravovremena", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je zahvalio svim građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, napokon pokazali da je Crna Gora ono što je oduvijek bila - slobodarska, demokratska i što je najvažnije, uzdržana od bilo kakvih sukoba.

"Oni koji su bili tamo dobro znaju da je to interes koji povezuje da je najmanje tu ideologije, a najviše veze politike i organizovanih kriminalnih grupa. Možda, muk koji dolazi vezano za pad onoga tovara, sada više ubjeđuje i mene kao premijera, a vjerovatno i građane Crne Gore, da to nije bilo slučajno. Da su ove sile, koje žele da napokon od Crne Gore naprave državu koja nikad nije bila, jer Crna Gora je država poštovanja jedni drugih. Suživota jednih sa drugima. Djelovanja u kome nema nasilja", dodao je Krivokapić.

Država pokazala stabilnost, a građani dostojanstvo

Krivokapić je istakao i da je država pokazala stabilnost, te da se pokazalo da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira.

"Upravo to je ono što je najveća pobjeda svih nas. Nema ni pobjednika ni poraženih. Dobili su svi građani, jer su pokazali da su dostojanstveni. Da mogu u najtežim trenutcima izdrže ono što su njihovi preci izdržavali u još težim okolnostima i da smo napravili jedan iskorak ka pomirenju. I da u Crnoj Gori više nema podjela po nacionalnoj, vjerskoj, istorijskoj, ideološkoj pripadnosti. Crna Gora treba, kao što je uvijek u njenoj istoriji, da se dijeli na one koji su ljudi i koji nijesu ljudi. To je jedina podjela Crne Gore. Drugo ništa u Crnoj Gori nije važno i neće biti važno, ako budemo ovako odlučni i zajedno i u najtežim trenutcima spremni da donosimo teške odluke", kazao je Krivokapić.

Krivokapić ističe da nije bilo jednostavno donijeti teške odluke.

"Iako, kao što danas vidite, ima heroja koji nijesu bili uključeni ili su vrlo malo bili uključeni u te aktivnosti, ali neka im je sa srećom. Neka svak bude heroj onoliko koliko je dao. Herojstvo se ne dokazuje riječima, već djelima u kojima ćete čuvati ljudske živote. Mi smo to uspjeli", naveo je Krivokapić.

Bukači ne mogu biti mjera Crne Gore

Krivokapić se ponovo zahvalio svim onima koji su na ulicama Cetinja, štitili njih i slobodu vjeroispovijesti.

"To je zagarantovano pravo. Znam da su Cetinjani najkulturniji dio Crne Gore, bez obzira što u mnogim situacijama, oni što iskaču iz okrilja Cetinja, pokušavaju Cetinje da predstave na jedan drugačili način. Znam da tako ne misli najveći dio Cetinjana. U svakom gradu imate odrežena odstupanja. Ta odstupanja i ti bukači ne mogu da budu niti mjera jednog grada niti Crne Gore", kazao je Krivokapić. 

Krivokapić je najavio da se Crna Gora, od današnjeg dana, okreće isključivo i samo ekonomskim reformama.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније