Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

08. 09. 2021. 15:42 >> 15:43
2

RADULOVIĆ-PECUTO

Doprinos jačanju međudržavnih veza CG i Svete Stolice

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ukazao je da je Crna Gora multietnička i multikonfesionalna država, posvećena punoj valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica. Dodao je da naša zemlja izuzetno uvažava ugled Svete Stolice i njenu aktivnu ulogu u rješavanju globalnih pitanja.

Radulović je primio danas u oproštajnu posjetu nadbiskupa Rimokatoličke Crkve monsinjora Luiđija Pecuta, apostolskog nuncija u Crnoj Gori, sa sjedištem u Sarajevu od 2013. godine.

Šef crnogorske diplomatije zahvalio je nunciju Pecutu na doprinosu jačanju međudržavnih veza i prijateljstva Crne Gore i Svete Stolice, koje svjedoči o njegovoj posvećenosti i predanosti visokoj misiji koju je obavljao u Crnoj Gori.

Pecuto je naglasio značaj rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori, te naveo da bi takav korak predstavljao još jednu potvrdu bliskih i prijateljskih veza.

Uz podsjećanje da je Crna Gora prva balkanska, a druga većinski pravoslavna država koja je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, sagovornici su ocijenili da kao međunarodno-pravni instrument predstavlja realan pokazatelj punog uvažavanja Crne Gore prema građanima katoličke vjeroispovijesti.

Govoreći o radu Mješovite komisije za njegovu implementaciju, koja je do sada imala pet zasijedanja, Pecuto je prenio želju Nuncijature u Sarajevu koja nerezidentno pokriva Crnu Goru, da dva ministra vanjskih poslova budu “počasni predsjedavajući”.

Radulović saglasio se sa nuncijem Pecutom, rekavši da će izmjene sastava crnogorskog dijela Mješovite komisije biti finalizovane u narednom periodu.

Nuncije Pecuto je rekao da je siguran će Sveta Stolica za nasljednika imenovati kolegu koji će nastaviti njegov rad i misiju, i koji će na najbolji način dalje unapređivati odnose sa našom zemljom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније