Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

16. 09. 2021. 11:26   >>  16:37 12

JELUŠIĆ

Ako Sporazum ne važi i izbori su mogući

Poslanica GP URA Božena Jelušić poručila je da GP URA čvrsto stoji pri svim tačkama Sporazuma o formiranju vlasti od 9. septembra prošle godine. Ona je poručila i da ne može Tužilački savjet ići u paketu sa tim ko će biti koji ministar. Dogovor Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore o rekonestrukciju Vlade novi je politički momenat i, kako dodaje Jelušić, sada je sve moguće od novih izbora do nekog drugog rješenja.

U zajedničkom saopštenju Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore sinoć je saopšteno da postojeću 42. Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Jelušić je kazala da su se počele slagati kockice političkog mozaika Crne Gore i da se na jednoj strani, kako je navela, počinju otvarati pogledi na ono što predstavlja borbu za fotelje i borbu za vlast.

“GP URA čvrsto stoji pri svim tačkama Sporazuma koji je potpisan 9. septembra. Ako naši partneri u vlasti povlače svoj potpis onda je to nešto o čemu bi trebalo da budu obaviješteni GP URA, ali i javnost. Taj sporazum je okvir u kojem možemo da govorimo šta su prioriteti. U ovom trenutku naši prioriteti nisu borba za fotelje, nego borba za ono što smo obećali građanima. Dakle, ne može Tužilački savjet ići u paketu sa tim ko će biti koji ministar”, navela je Jelušić.

Poručila je i da se ne može uslovljavati na način da se prioriteti i ono što je važno za put ka EU stavljaju u funkciju bilo kojih partijskih interesa.

“Ako bilo ko ima 41 poslanika da to izglasa široko mu polje”, poručila je Jelušić.

Ona je navela da u GP URA smatraju da tri potpisa na Sporazum važe.

“Ako dva od tih potpisa ne važe, ako su se slični sličnima približali onda bi to morala da zna i URA i javnost Crne Gore”, poručila je Jelušić.

Na pitanje da li to znači izlazak GP URA iz vlasti, Jelušić je kazala:

“Upravo je taj Sporazum na neki način probni kamen bio i formiranja ove Vlade i demokratskog iskoraka Crne Gore. U ovom trenutku ovo je potpuno novi politički moment. I o njemu mogu odlučivati organi partije. Ja vam ne mogu, ja kao pojedinka, govoriti. Znači sve je moguće, sve je u političkoj igri od novih izbora do bilo kojih rješenja, međutim temeljni i ključni Sporazum od 9. septembra koji čuva interese države Crne Gore i svih njenih građana, ne na način simboličkog barjačenje, već na način čuvanja temeljnih postulate ove države – ostaje. Ako neko ima 41 poslanika za drugačije, može danas da bude zakazana sjednica Parlamenta i da se to realizuje”, poručila je Jelušić.

Na pitanje da li je GP URA za bilo koji vid rekonstrukciju Vlade, ona je navela da je ovo novi politički momenata.

“Prije bilo kakvog odgovora na takva pitanja mi moramo da znamo na čemu smo. Moramo se vratiti do tog sporazuma. Ako nemamo dva potpisa na taj Sporazum to je nova politička realnost i naravno u tom trenutku mi ne govorimo niti možemo da govorimo o rekonstrukciji jer imamo novu politički realnost”, zaključila je poslanica GP URA.

Građanski pokret URA saopštio je danas da  ako Demokratski front (DF) i Demokrate imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju Vlade, mogu već danas da zakažu sjednicu Skupštine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније