Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

28. 10. 2021. 19:43 >> 21:48
22

KRIVOKAPIĆ ZA TVCG

Demohrišćanska stranka bi pomirila dva ekstremizma

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da razmišlja o formiranju Demohrišćanske stranke koja bi mogla, kako je naveo, pomiriti dva jaka ekstremizma. Krivokapić je, gostujući u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore (TVCG), kazao da bi takva partija mogla promijeniti političku sliku u Crnoj Gori.

Krivokapić je kazao da je formiranje dobre partijske infrastrukture izuzetno težak i zahtjevan posao, pa zbog toga ne može da se posveti različitim aktivnostima koje treba da budu značajne za ovu državu.

Međutim, otkrio je da svakako razmišlja o osnivanju partije.

"Razmišljam o tome jer političke partije, svako jutro kad pogledaju vide svoj rejting, mene to ne interesuje. Ali da bi se politička slika u Crnoj Gori promijenila, mora da postoji neka jaka partija centra. To je pokazano svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i na nekin način anulira njihovo djelovanje", rekao je Krivokapić.

Damjanoviću će ponuditi novu funkciju

Dosta prašine u javnosti je podigla odluka ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da ne produži mandat doskorašnjem vršiocu dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandu Damjanoviću.

"Vlada, a posebno ministar finansija, je smatrao da za kompleksnije probleme i bolju funkciju ponudi to Damjanoviću, šta će to biti, ja ne mogu reći", kazao je premijer, koji je nahvalio Damjanovića.

"Damjanović izuzetno cijenim, izuzetan ekonomista, dokazani političar, čovjek koji je mnogo sposoban i ima brojne vještine, posebno u komunikacionom dijelu. On nije smijenjen nego, nego mu je istakao mandat", naglasio je Krivokapić.

Zbog nedostatka robnih rezervi bez odovora na rast cijena

Krivokapić je kazao da su cijene goriva, u velikoj mjeri, prouzrokovane energetskom krizom, koja nije slučajna, nego planirana.

"Mi nismo mogi da imamo startegijski odgovor na tu krizu. Razlog je što nemamo robne rezerve. Sa njima, savku krizu, u početnom talasu udara, možete da amortizujete i onda da tražite najbolji model odgovora za sve građane", rekao je premijer.

Najavljeni program "Evropa sad", kako je naveo, pokušaj je da se približimo Evropi, na način koji prvi put zadovoljava tri zainteresovane strane - sindikat, poslodavce i državu.

Krivokapić je najavio da uskoro objaviti akcioni plan za evropske integracije.

"imamo kompletiranu strukturu pregovora koja mora da doživi transformaciju. Napravili smo akcioni plan kako bi ono što predstavlja zamjerku unaprijedili. Taj akcioni plan će uskoro ugledati svjetlost dana", rekao je Krivokapić.

Model ekpertske Vlade garantuje dobru tranziciju

Krivokapić je kazao da je model ekspertske Vlade dobio punu afirmaciju, bez obzira što je kritikovan i što je od početka imao svoje protivnike.

"To je model koji garantuje dobru tranziciju i preduzimanje reformskih koraka koje ova Vlada radi. Ova Vlada ne vodi nijednu politiku političkih partija. Ona vodi javne politike koje treba da omoguće bolju budućnost svih građana", kazao je premijer.

On je poručio da je otvoren za sve razgovore, što je, kako je istakao, pokazao u dva kruga razgovora sa predstavnicima parlamentarne većine.

"U ta dva kruga sam osjetio jednu atmosferu koja je mogla da se pretvori u jednu konkretizaciju, a zašto to nije tako, treba pitati jednu drugu stranu. Ta skupštinska većina prvo treba da se dogovori. U predlozima se vidi raznolikost", naveo je Krivokapić.

Smatra da je moguće ujediniti različite ideologije.

"Naše jedinstvo treba da bude programsko, a ne političko. Niko nije rekao da ima nešto protiv sporazuma potpisanog 9. oktobra 2020, koji je omogućio funkcionisanje ove Vlade, niko nije osporio da trebamo brže ići i imati odgovore na evropskom putu, ni da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije prioritet", naglasio je Krivokapić.

Napredak u svakom resoru

Premijer je ocijenio da je u svakom ministarstvu napravljen je određeni napredak.

U Izvještaju Evropske komisije kritikovan je rad nekih ministarstava, a Krivokapić kaže da ocjena ne može da se bazira na samo jednom pokazatelju.

"To je kompleksno za ocjenjivanje, jer ne ocjenjujete samo ono što piše u Izvještaju EK. A i vrlo je neprecizan izvještaj, jer se navodi "neka ministarstva". Znači neko drugi trEba da procijeni koja su to ministarstva", rekao je predsjednik Vlade.

Kazao je da su pravili analize vezane za program rada Vlade koji je usvojen u martu prošle godine. "Pored tih elemenata, treba voditi računa i o transparentnosti i kreativnosti ministarstava, kao i o njihovoj posvećenosti o budućim aktivnostima", rekao je Krivokapić.

Nismo uradili ništa da izborni proces bude kvalitetniji

Krivokapić je kazao da narod nije računao da izbori mogu biti prije 2024. godine.

"To je jasno iskazano brojnošću izlaska na izbore. Mi nismo uradili ništa novo što obezbjeđuju da taj izborni proces bude kvalitetniji i bolji nego što je bio. Nismo napravili izborno zakonodavstvo o kojem pričamo već pet godina", istakao je premijer.

Takođe je podvukao ulogu tužilaštva.

"Nemamo promjene u tužilaštvu koje će o prisutnoj političkoj korupciji, koja je bila iskazana još jednom u Izvještaju EK, imati sličan stav - mi smo to vidjeli, ali to što smo vidjeli ne važi", reka je Krivokapić.

O partiji ne sudi po lideru

Na pitanje da prokomentariše ocjene javnosti da će, ako Demokratski front bude u Vladi, izostati podrška zapadnih partnera, ponovio je da neće da sudi po jednom lideru.

"U svakoj partiji imate mlade, kompetentne i sposebne ljude, koji pripadaju određenoj partiji i valjda treba dati šansu svakome da se pokaže na nabolji mogući način", istakao je Krivokapić.

On smatra da je to u duhu ove ekspertske Vlade.

"Neko ko ima dobru kvalifikaciju i ako je u prošlosti pokazao dobre rezultate, ne bi trebao da bude odbačen, bez obzira kojoj partiji pripada.

Sve manjinske partije odbile poziv na sastanak

Kada je riječ o učešću manjina u rekontruisanoj Vladi, Krivokapić je kazao da su svi predstavnici manjinskih partija bili pozvani na razgovor u Vladu, ali da su svi su odbili sastanak, pravdajući se da imaju preča posla.

"Poslije toga, nijesam želio da pravim bilo kakve dogovore, dok ne budem imao konkretizovan osnov za sve to", rekao je Krivokapić.

Namjera te unaprijeđene Vlade je, kako je dodao, u svakom slučaju, da manjine budu njen dio.

"Najbolje da Crna Gora bude potpuno građanka i kada bi predstavnike nacionalnih manjina koji žele da se na taj način afirmišu, uvažavali kroz broj koji je prikazan na popisu", smatra premijer.

On je kazao da je problem, koji traje duže vrijeme, to što su predstavnici nacionalnih manjina, od početka na fonu da treba da podrže prelaznu Vladu i da budu do kraja sa DPS-om.

"Taj koncept jake veze, sa bilo kojom partijom, nije dobar za nacionalne manjine. On je možda njima u jednom periodu bio koristan", naveo je Krivokapić.

On je istakao da je Vlada otvorena za sve i da se to najbolje vidi na sjeveru države.

"Ministarstvo poljoprivrede otvorilo šest vodovoda u šest sela koja pripadaju Opštini Petnjica. Mi to nismo radili u predizbornoj kampanji, već je naše opredjeljenje da svaki građanin ima kvalitetan nivo života", poručio je Krivokapić.

Vašington se vraća na velika vrata

Ponovio je šta je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar kazao, da Vlada ima podršku SAD-a.

Zapadni Balkan ovog puta ide u saradnji SAD i Evrope, do sada je to bilo nekako prepušteno Evropskoj uniji, a sada se Amerika, na neki način, vraća na velika vrata u naš region. To je šannsa koju sve države Zapadnog Balkana da iskoriste.

Ministar finasija Milojko Spajić, po povratku iz Amerike ga je informisao da će Eskobar posjetiti Crnu Goru najvjerovatnije 10. novembra, "sa ključnim težištem i razgovorom, upravo sa premijerom".

Nacrt Budžeta uskoro završen

Premijer je kazao da Vlada radi punim kapacitetom i pored toga što je blokirana onim najvažnijim - donošenjem zakona.

"Zamislite kada 15. novembra treba da predate Budžet, a njega treba da prati set zakona da bi to što je planirano bili realizovano. Ako se ne usvoje ti zakoni prije Budžeta, postavlje se pitanje ko u ovoj državi treba da polaže račune i kome".

Dodao je da će sljedeće nedjelje na Vladi biti Nacrt Budžeta, koji je sinhronizovan sa programom "Evropa sad".

Naslijedili neuređen bezbjednosni sistem

Govoreći o slučaju Belivuk, Krivokapić je nazvao hajdučijom kada se nekim klikom obezbijedi da bezbjednosno-interesantna osoba kojoj je zabranjen ulazak u Crnu Goru da boravi na ovom prostoru.

"To govori koliko je sistem u prethodnom vremenskom period bio neuređen", naglasio je premijer.

On je saopštio da je nakon saznanja da su Belivuk i Miljković ušli u državu u kabinet pozvao tadašnjeg v.d. direktora Uprave policije Veska Damjanovića i tada v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića.

"Bio sam iznenađen da tadašnji v.d. direktora policije saopštava da nije sarađivao sa ANB-om jer je to nasleđe od ranije", rekao je Krivokapić, dodajući da je tada saopštio da se te stvari moraju mijenjati.

Kazao je da su u isto vrijeme u Crnu Goru, takođe iz Srbije, ušle još dvije osobe iz bezbjednosno-interesantnih krugova.

"Imamo jedan sistem nasljeđa u kojem su tri bezbjedonosne službe bile potpuno parcijalne i nisu mnogo komunicirale. Rekao sam da se informacije moraju razmjenjivati", rekao je Krivokapić.

Popis ne zavisi samo od Vlade

Krivokapić je rekao da ne zavisi samo od Vlade da li će ove godine biti popisa.

"Vlada je napravila Nacrt zakona koji je prošao javnu raspravu, pa ide na usaglašavanje sa EK, pa mora proći skupštinsku raspravu i onda je na potezu Monstat. Nadam se da će nakon usvajanja zakona u parlamentu biti jasan i datum održavanja popisa", rekao je Krivokapić.

Komentarišući protest majki sa troje i više djece, Krivokapić je rekao da sredstva postoje, ali da ne postoji pravna osnova za isplatu.

"Najjača figura u Crnoj Gori je majka. Imam poseban senzibilitet prema majkama i ne vidim razlog da neko izlazi na ulicu. Osnovna karakteristika je da postoje sredstva za isplatu, ali nemamo pravnu osnovu za isplatu. Nećemo nikoga da varamo, ta sredstva čekaju, a zašto je tako - pitajte parlamentarce koji krenu, pa stanu", kazao je Krivokapić.

Neće da se vakciniše radi marketinga

Premijer je ponovio da ima dovoljno antitijela na koronavirus pa nema razloga da se još uvijek vakciniše.

"Konsultovao sam svog ljekara koji mi je kazao da mi u ovom trentku nije potrebno da se dodatno vakcinišem. Osim ako nećete da se bavim marketingom u tom dijelu, a nikada se u svom životu nijesam bavio nijednim marketingom", poručio je Krivokapić.

On je kazao da će se vakcinisati kada mu ljekar kaže da je to neophodno.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније