Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Bojana Baranin, TVCG

02. 11. 2021. 20:37 >> 20:37
4

ŠOĆ

DF povukao ozbiljan, ali i mnogo rizičan potez

Demokratski front povukao je ozbiljan politički potez koji sa sobom nosi mnogo rizika, ocjenjuju sagovornici Dnevnika. Ukoliko, nakon jučerašnje najave, odustanu od izbora nove Vlade, pokazaće se, kažu, kao politički neozbiljni. Ako, pak, istraju na smjeni, to ne mogu ostvariti bez podrške DPS-a, a onda je pitanje kako će na to reagovati njihovi birači.

Da bi se izabrala nova vlada potrebno je smijeniti staru, a prvi korak ka tome je pokretanje nepovjerenja u Skupštini, objašnjava pravnik Dragan Šoć.

Ukoliko se nepovjerenje izglasa, onda 41 poslanik može predložiti novog manadatara ili skratiti mandat Vladi.

"Onaj koji je otkazao političku podršku treba da pokrene ustavnu proceduru izlasavanja nepovjerenja, za to je potrebno 27 poslanika i 41 da je podrži", kazao je Šoć.

Sve to nemoguće je bez podrške najveće opozicione stranke DPS, što otvara pitanje, kaže Šoć, kako će na to reagovati pristalice Demokratskog fronta.

"Politički bi bilo neozbiljno da neko kaže da uskraćuje podršku Vladi i da će pokrenuti postupke izbora nove vlade, a da ne učini ove korake. S druge strane ozbiljan je politički rizik krenuti u rušenje te vlade jer se postavlja pitanje kako će birači reagovati. Da bi se srušila vlada mora se imati podrška opozicije, odnosno obavezno DPS-a", ocjenjuje Šoć.

Analitičar Dragiša Janjušević ističe da je upitan izbor nove Vlade.

"Meni se čini realno trajanje ovog statusa kvo kojeg sada imamo, uz određivanje prioriteta kroz zakon o budžetu, o Maršalovom planu, zakon o porijeklu imovine", kaže Janjušević.

On smatra da bi trenutno stanje moglo potrajati do naredne godine.

"Lokalni izbori bi bili dobar test i pokzatelj kako se odvija politički život i kako se kotira koji politički subjekt i kako će se kretati politička sitauacija", kazao je Janjušević.

Izlaz iz trenutne situacije naši sagovornici vide u vanrednim izborima, ali budući da oni u ovom trenutku nikom ne odgovaraju ne očekuju da će ih uskoro biti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније