Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

09. 11. 2021. 21:49 >> 21:56

NAREDNA DVA DANA

Simulacija rada parlamenta sa srednjoškolcima

Skupština Crne Gore, 10. i 11. novembra 2021. godine, prvi put organizuje edukativni program pod nazivom „Simulacija rada parlamenta“, u kojem će učestvovati 41 srednjoškolac.

“To je samo nastavak cijelog niza aktivnosti koje na veoma konkretan način doprinose višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, a koje su dovele do toga da Skupština Crne Gore bude proglašena najtransparentnijim parlamentom u našem regionu, uključujući tu i Hrvatsku i Sloveniju, kao članice EU”, saopšteno je iz Skupštine. .

Prvog dana Simulacije, učesnicima će se obratiti generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, u srijedu 10. novembra, sa početkom u 9 sati, u Velikoj sali. Drugog dana Simulacije u četvrtak, 11. novembra, sa početkom u 9 sati, u Velikoj sali, učesnicima će se obratiti predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i stalni predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Huan Santander.

“U pilot fazi programa, koji Skupština, preko svog Edukativnog centra, realizuje u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, učestvuju učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” iz Podgorice, koji će imati priliku da uz pomoć Stručne službe Skupštine Crne Gore rad parlamenta simuliraju kroz rad radnih tijela i plenarnog zasijedanja.

Dvodnevnoj Simulaciji, prethodile su višemjesečne temeljne pripreme uz posebnu realizaciju radionica na kojima su učesnici Simulacije upoznati sa temama demokratije, parlamentarnog sistema, izbornog sistema, dijaloga i debate u kontekstu parlamenta sa posebnim osvrtom na zakonodavnu proceduru u Skupštini Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Pored organizovanog obilaska zgrade, učenici su imali priliku i da se bliže upoznaju sa radom parlamenta, njegovim nadležnostima i funkcijama, istorijatom, kao i aktivnostima radnih tijela i poslaničkih klubova.

“Program ima za cilj da upozna učenike i učenice srednjoškolske populacije sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama. Na ovaj način, Skupština Crne Gore nastavlja da sprovodi politiku otvorenih vrata za svoje građane i građanke, naročito mlađu populaciju”, kazali su iz parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније