Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Mina ]

14. 11. 2021. 14:17 >> 14:19
4

VUJOVIĆ

Reforme u DPS-u nijesu dovoljne

Politički analitičar Zlatko Vujović je, komentarišući posjetu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, kazao da je američki diplomata, ocjenom da je potrebno raščistiti priču oko korupcije, poručio da reforme koje su do sada urađene u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) nijesu dovoljne.

“Ali sastancima sa mladim liderima, na kojima su bili predstavnici svih partije osim Demokratskog fronta (DF), na neki način poslata je poruka ko je dobrodošao, na koga Amerikanci mogu računati u nekim kombinacijama, uključujući i DPS koji je predstavljao Nikola Rakočević”, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je rekao da su SAD poslale poruku da računaju na Crnu Goru kao na partnera, saveznika na Zapadnom Balkanu, ali da očekuju da ima stabilnu vlast i Vladu i da je saveznik na koga se mogu osloniti u ostvarivanju zajedničkih planova u regionu.

“Mislim da su jasne poruke, ne samo od SAD nego i od drugih zapadnih partnera, da je potrebno da se završi proces reforme DPS i da neka nova lica koja nijesu bila previše izložena političkim dešavanjima treba da preduzmu odgovornost”, rekao je Vujović, koji je i i predsjednik Centra za monitoring i istrazivanje (CeMI).

On je kazao da to znači da treba povećati i koalicioni potencijal DPS-a jer je jasno da ga u ovom trenutku nema dovoljno.

“Ali to može biti neki međuprostor kroz formiranje nekog hibridnog modela politicko-ekspertske manjinske vlade koju bi DPS podržao. Ta vlada bi trebalo da bude organizovana tako da najmanje polovina članova budu eksperti koji ne pripadaju partijama. Ono što će biti akcenat u naporima zapadnih partnera jeste formiranje jedne takve platforme”, smatra Vujović.

On je rekao da to ne mora biti vladajuća koalicija, ali svakako platforma koja bi mogla da ima podršku ne samo 41 već moguće 49 poslanika, da bi neka pitanja koja traže određenu većini bila riješena. Prije svega rješavanje postavljenja u pravosuđu.

“Mislim da će zapadni partneri ohrabriti prozapadne snage u Crnoj Gori da dođu do nove parlamentarne većine, tražeći da nacionalne stave ispred uskopartijskih interesa”, kazao je Vujović.

On je istakao da vjeruje da crnogorski evropski orijentisani političari mogu da iskoriste ovaj momenat i politčku krizu na Zapadnom Balkanu i da pokažu da u Crnoj Gori postoji aktivna proevropska i prozapadna većina koja može da garantuje ispunjavanje obaveza na putu ka EU.

Vujović je ocijenio da bi oni mogli i da traži ne samo deklarativnu već i stvarnu političku podršku da se Crna Gora brzo priključi EU.

“Da to bude šansa Crne Gore gdje će umjesto priče o otvorenom Balkanu, koji je dokaz da od evropske perspektive nema ništa, pokušati da se izbori brzi ulazak Crne Gore u EU”, naveo je Vujović.

On je dodao da to ne bi bilo dobro samo za Crnu Goru nego da bi predstavljalo oživljavanje sna da Zapadni Balkan može biti dio EU.

Vujović je ocijenio da, ako se ne izborimo i iskoristimo takavu šansu, onda svima na Zapadnom Balkanu ostaje jedna prilično mračna perspektiva.

On je kazao da će poruka da DF nije partner SAD, uticati ne samo na odnose u parlamentarnoj većini nego i u tom savezu.

“Postavlja se pitanje da li će oni koji su sačinjavali koaliciju koju je predvodio Kirovkapić, biti spremni da budu dio tog saveza. Ako zapadni partneri ne daju podšku za članstvo DF u Vladi zašto bi onda neke političke partije podržavale DF”, rekao je Vujović.

On je ocijenio da će možda, neke stranke koje su sada u savezu sa DF-om, procijeniti da je bolje da traže saradnju sa opozcijom, sa građanskim pokretom URA.

“To je poruka i DF-u, ali to ne znači da su drugi otpisani. Tako da neke druge poltičke partije u toj koaliciji imaju prostore da budu dio možda neke prozapadne proevropske platforme”, smatra Vujović.

On je rekao da poruka da DF nije partner SAD “pečat na sudbinu vladajuće koalicije” ako se ima u vidu da dugo traje distanciranje URE od DF-a.

Vujović je ocijenio da se Demokrate nalaze na raskrsnici i da će morati da odluče da li su spremni da idu sa zapadnim partnerima ili će izabrati DF i ići u političku marginalizaciju.

On je rekao da su posljednjim glasanjem u Skupštini Demokrate pokazale da su više zainteresovani za saradnju sa DF nego za zapadnim partnerima.

“I bez poruke Eskobara za DF, mislim da je sudbina vladajuće koalicije bila osuđena na propast”, zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније