Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

26. 11. 2021. 19:40   >>  20:35 8

LAJČAK

EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu

Evropska unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu koja ima snagu da donosi i sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, gostujući u Dnevniku TVCG.

“EU ne komentariše to ko treba da bude u Vladi u Crnoj Gori, nemamo namjeru da se miješamo u to. Crna Gora ima dovoljno demokratskog legitimiteta i potencijala da rješava svoja pitanja i to je više puta pokazala. EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu i da ima vladu koja ima snagu da donisi odluke i kroz podršku u Skupštini i da sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU”, kazao je Lajčak, odgovarajući na pitanje kako komentariše sve češće najave formiranja manjinske vlade. 

Na pitanje da li se od referenduma, za proteklih 15 godina, u Crnoj Gori moglo i moralo više uraditi, Lajčak je kazao da je to teoretsko pitanje te da se uvijek moglo više. On je kazao da je danas Crna Gora lider u regionu kada je riječ o proesu pristupanja EU.

“Ali u taj proces potrebno je ulagati napore svaki dan. Ja sam malo zabrinut time da posljednjih nekoliko mjeseci možda godinu imam osjećaj da se zemlja više bavi sama sobom pitanjima jezika, vjerske, etničke pripadnosti, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije. Zbog toga sam i došao da razgovaram sa vašim političarima, da ohrabrim taj evropski put, jer tu poziciju lidera ne smijete da izgubite”, kazao je Lajčak.

On navodi da je važno što građani, ali i političari, podržavaju put Crne Gore kao EU.

“Ja vjerujem da će se postojeće podjele brzo prevazići tako da zemlja može ubrzanim tempom da ide ka EU”, poručio je Lajčak.

On je saopštio i da je EU zabrinuta političkom krizom u BiH, te da pokušavaju da nađu rješenja i za odnose Beograda i Prištine.

“Nadamo se da ćemo što prije odblokirati evropski put za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Ako nema pozitivnih evropskih trendova, onda naravno vidimo i neke retrogradne tendencije, ali ja mislim da i region ima jasnu želju prema EU, a EU je više puta i rekla i dokazala da je to najbolja i jedina moguća opcija”, zaključio je Lajčak i poručio da bi rješenje pitanja Beograda i Prištine značajno rasteretilo odnose u regionu.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović razgovaro je večeras sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. "Naš cilj je jasan - Crna Gora u EU. Moramo pronaći način za širi društveni konsenzus kako bi se odblokirala situacija u pravosuđu. Vladavina prava ostaje najveći izazov za Crnu Goru", saopštio je Abazović.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, tokom sastanka sa Lajčakom,  kazala je da vjeruje u dogovor postojeće parlamentarne većine koji bi se zasnivao na jasnoj reformskoj platformi i evropskoj agendi.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније