Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

11. 12. 2021. 12:16 >> 14:17
44

NEĆE GLASATI ZA PAD VLADE

DF predlaže nove izbore: "Najpoštenije rješenje"

Poslanici Demokratskog fronta neće podržati inicijativu za smjenu Vlade Zdravka Krivokapića i neće prisustvovati sjednici parlemanta u ponedjeljak, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. U DF-u predlažu da se vrati mandat građanima i da se organzuju novi izbori. "Građani treba ponovo da biraju svoje predstavnike u parlamentu i oni će, nadam se, biti bolji i mudriji od nas i izabrati novu vladu", poručio je Mandić.

"Nakon 200 dana od formiranja Vlade, organizovali smo prvi sastanak parlamentarne većine, na koji smo svi ocijenili da stanje nije održivo i da se nešto mora mijenjati. Tada su postojala dva modela - rekonstrukcija, koju su dominantno zastupale Demokrate, i izbor nove Vlade, što je bio predlog DF-a. Mi smo na kraju pristali na rekonstrukciju, ali jedan konstituent parlamentarne većine i premijer su kazali da je najbolje da sve ostane po starom", kazao je Mandić.

Front je predlagao novog premijera koga bi dogovorile Demokrate i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi uključujući i manjinske partije.

"Naša inicijativa nije dobila podršku parlamentarne većine i što se nas tiče, to je završena priča. Na našim stranačkim organima smo zaključili da parlamentarna većima nije ispunila očekivanja", kazao je Mandić.

On je kazao da će predložiti kolegama iz parlamentarne većine i predstavnicima nacionalnih manjina da se vrati mandat građanima.

"To je najpoštenije rješenje, gdje će građani ponovo birati svoje predstavnike u parlamentu. Vjerujem da će biti mudriji od nas i izabrati Vladu koja može da odgovori zahtjevima većinske Crne Gore koja će se konstituisati na narednim izborima", istakao je Mandić.

Rekao je da je ekpetska vlada kompromitovala pobjedu na izborima, a da je čvrsto srasla sa foteljama.

"Ovo je najpoštenije rješenje do kojeg moramo da dođemo na inicijativu parlamentarne većine", kazao je Mandić.

On je saopštio da poslanici DF-a neće glasati za pad Vlade.

"Ne zato što je to loša inicijativa, nego znamo da su sve Vlade DPS-a bile gore od ove Vlade koju ocjenjujemo negativnom ocjenom", poručio je Mandić.

On je naveo da neće biti u skupštinskoj sali u ponedjeljak i da će jasno saopštiti da ne podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića.

"Nakon tog glasanja imaćemo važne podatke, koji će se iskazati kroz broj glasova koji ne podržavaju vladi i nalaze se van skupštinek sale i kroz glasove koji će glasati i saopštiti svoj stav o vladi", rekoa je Mandić, uz ocjenu da opozicija neće imati preko 40 glasova za pad Vlade.

Medojević: Nova Vlada što prije da rješava probleme

Lider PzP-a Nebojša Medojević je rekao da su učinili sve da sačuvaju izbornu volju građana, ali da i pored svih popuštanja DF-a, izgubljeno je godinu dana.

On je kazao da sama Vlada nema unutrašnju koheziju, da nema većinu u parlamentu, da je ugroženo funkcionisanje Ustava i da je zemlja u paralizi i da vlada opšti haos.

"Ovo je težak trenutak, koji zahtijeva maksimalnu odgovornost i patriotizam", poručio je Medojević

Istakao je da je ovo najpoštenija inicijativa DF-a.

"Nećemo rušiti Vladu sa DPS-om već ćemo vratiti mandat građanima", naveo je Medojević.

On je istakao da treba što prije izabrati novu Vlada kako bi se uhvatila u koštac sa nagomilanim problemima.

"Đukanovića ne vraća DF, nego oni koji tajno pregovaraju sa njim"

Njegov kolega Milan Knežević je rekao da je DF čist pred građanima.

"Volio bih da neko nađe primjer da je politički savez koji čini 67 odsto parlamentarene većine davao i predlagao kolegama da preldože premijra i da na osnovnu demokratskih standarda i ponovo na štetu DF-a se izabere nova Vlada. Volio bih da neko nađe primjer da lista koja je osvojila 33 odsto postavila na mjesto broj jedan potpunog anonimusa, a kasnije izglasala Vladu u kojoj se nalaze ministri za koje nisu znali ni njihovi članovi uže familije", kazao je Knežević.

Istakao je da žele zajedno sa predstavnicima nacionalnih manjina da nađu model za vraćanje mandata građanima i izlazak na izbore.

"Mila Đukanovića ne vraća DF, nego oni koji ovih dana tajno pregovaraju sa njim i oni koji glasaju sa njim za zajedničke predloge zakona i personalna rješenja. Mi sa Milom Đukanovićem - ni na radost, ni nažalost. I zato možemo mirne duše da saopštimo čitavoj javnosti da smo spremni da idemo na izbore i da prekinemo ovu agoniju", poručio je Knežević.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније