Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

13. 12. 2021. 15:53 >> 15:54

RADULOVIĆ - LAJČAK

Politički dijalog uslov pomaka na putu ka EU

Specijalni predstavnik Evropske Unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, poručio je prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem u Londonu, da je za ostvarenje pomaka neophodan politički dijalog svih aktera, još jednom naglasivši ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana.

Evropska integracija Crne Gore bila je tema i danas održanog sastanka šefova diplomatija Zapadnog Balkana, a fokus još jednom stavljen na važnost političkog dijaloga aktera na političkoj sceni kao preduslova za neophodni iskorak i konkretne pomake na tom putu.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, tokom razgovora istaknuto je da su poglavlja 23 i 24 srž pregovaračkog procesa budući da se otvaraju prva, a zatvaraju posljednja, te da postignuti uspjesi u najvećoj mjeri definišu njegov dalji tok.

Ministar Radulović istakao je da je konsenzus o evropskom putu koji nema alternativu, potreban i kada je riječ o brisanju jaza između deklarativne posvećenosti evropskim standardima i svakodnevne prakse njihovog ostvarivanja. U tom kontekstu, on je kazao da ovakva opredijeljenost ne bi trebalo da podrazumijeva nijednu zadršku.

"Lajčak je istakao da je važno podcrtati važnost dijaloga, koji u regionalnoj politici takođe predstavlja temelj saradnje i napretka. Kao primjer posvećenosti naše države, naveo je činjenicu da je zajednička vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore 100% usaglašena sa pozicijama EU, što je Evropska komisija jasno prepoznala u Izvještaju o napretku, pohvalivši spoljnu politiku Crne Gore", navodi se u saopštenju MVP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније