Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

15. 12. 2021. 09:01 >> 09:27
20

DEMOKRATE

"Ovo je pakt za saradnju sa DPS-om"

Demokratska Crna Gora objavila je na Fejsbuku sadržaj memoranduma, koji će danas potpisati Građanski pokret (GP) URA, Savez građana Civis, Socijalistička narodna partija i manjinske stranke.

"Ako je ovo memorandum kojeg će danas potpisati, onda to nije memorandum, to je pakt za saradnju sa DPS-om. Nema norme kojom se obavezuju da neće na bilo koji način paktirati sa DPS i rušiti aktuelnu vlast u Crnoj Gori”, napisale su Demokrate.

U dokumentu, koji su Demokrate objavile, navodi se osam tačaka, a kao cilj potpisivanja memoranduma navodi se davanje doprinosa da Crna Gora postane naredna članica EU.

Potpisnici memoranduća će sarađivati na, kako se navodi, pomirenju Crne Gore, jer smo decenijama unazad zemlja koju opterećuju vjerske, političke i brojne druge podjele.

“Crna Gora mora biti država gdje će svi građani imati jednaka prava, država solidarnosti i jednakosti, ali i država u kojoj se neće sprovoditi bilo koji vid revanšizma”, stoji u memorandumu.

Obavezuju se i na izgradnju Crne Gore kao građanske države. “Crna Gora mora biti država jednakih šansi za sve, bez diskriminacije, po bilo kom osnovu”, navodi se u dokumentu.

Potpisnici će se obavezati i na poštovanje Ustava crne Gore kao demokrtaske, nezavisne, i suverene države. “Jer smo posvećeni da Crna Gora bude pravedna i pravna država, nezavisnih i jakih institucija”, piše u memorandumu.

Jedna od tačaka odnosi se i na evropsku budućnost Crne Gore, kao najvažnijeg društvenog i političkog cilja.

U memorandumu se navodi i da Crna Gora mora biti država razvijene ekonomije i evropskog životnog standarda.

Tačka šest se odnosi na izgradnju Crne Gore kao socijalno odgovorne, pravedne i države vladavine prava, a tačka sedam na uspostavljanje ekološke Crne Gore.

Na kraju poptpisnici memoranduma će se obavezati na integraciju manjina u društveno politički život Crne Gore.

“Jer su razlike među nama naše najveće bogatstvo. Crna Gora mora biti država nulte toleranicije na bilo koji vid diskriminacije po osnovu nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti”, navodi se u memorandumu.

Memorandum, koji će danas potpisati Građanski pokret URA, Savez građana Civis, Socijalistička narodna partija i manjinske stranke, prihvatljiv je za svaku političku partiju, a cilj mu je spuštanje tenzija i smanjenje podjela, kazao je u Jutarnjem programu TVCG lider Albanske alternative i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније