Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

18. 01. 2022. 16:14   >>  20:53 38

KRIVOKAPIĆ PORUČIO

Manjinska Vlada prevara, rekonstrukcija ili vanredni izbori u maju

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je manjinska vlada, predložena od dijela parlamentarnih subjekata, prevara. On je kazao da maske moraju da padnu do kraja. Naveo da će to biti urađeno do 1.marta, i Crna Gora će vidjeti ko je ko i kakav je. Rješenje je da se, kako je ukazao, proširi rad vlade i poveća broj ministarstva. Založio se za vanredne izbore u maju, zajedno sa podgoričkim, kao najpoštenije rješenje.

"Crna Gora se nalazi u neprilici zbog isključivo političkih lidera koji ne žele da snose odgovornost a ne dozvoljavaju da stručni pojedinci preuzmu odgovornost", kazao je Krivokapić. 

On je naglasio da su ga zvali brojni članovi SNP-a, tvrdeći da su makar dvojica poslanika ove stranke protiv ovakve, kako je rekao, prevare.

Premijer je rekao da se valjda ne nada niko da sa kadrovima DPS-a u Vladi može da dođe do nekih iskoraka. 

Krivokapić tvrdi da ni ne razmišlja o formiranju partije, te da je ova vlada u centar interesovanja stavila građane. 

"Ne mogu da shvatim da neko kaže kako će da proba sa manjinskom vladom a ako ne prođe, ona ja ostajem do 2024.godine. Ne shvatam to", kazao je premijer. 

Kako je podvukao, on ne želi da bude dio problema, već rješenja. Naveo je da mu niko od ministara u Vladi nije otkazao saradnju,i da ključni ministri ne žele da budu dio manjinske vlade. 

Premijer je rekao da je manjinska vlada iskazana sa stavovima koje su precizno iskazali svojevremeno Stevan Džakovic, Drago Đurović i ranije Darko Pajović. 

"Mislim da je sada normalno rješenje ono koje daje rezultat. Ovo se do 1.marta ne može riješiti. Treba preraspodijeliti budžet, planiran na 12 ministarstava. Zar je problem profesor koji se zalaže za reforme, ili predsjednik optuživan za korupciju", naveo je Krivokapić.

Premijer je rekao da se ovo mora rješavati na vanrednom zasjedanju Skupštine, dakle, prije 1.marta jer u martu počinje redovno zasjedanje Skupštine. 

Naglasio je da ne razumije argumentaciju koja je juče ponuđena vezano za formiranje manjinske vlade, ističući da građani ne bi ništa dobili u smislu uštede i boljeg života. 

Nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li pokrenuti inicijativu za razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, imajući u vidu da je on kao šef Građanskog pokreta URA predložio da bude formirana manjinska vlada. 

"Sada je situacija da oni koji su me najviše kritikovali nijesu podnijeli inicijativu već oni koji su me najviše hvalili", naglasio je Krivokapić.

Kazao je da ima izuzetnu saradnju sa ministrom finansija Milojkom Spajićem, te da je, kako je rekao, "praktično Maradona u mom timu". 

Prvi čovjek izvršne vlasti kazao je da je njegova reakcija nakon istupa Abazovića bila "srećno ti bilo, ako je na korist Crne Gore". 

"Ja se ne ljutim ni na koga", naveo je premijer.

On je rekao da građani ne treba da brinu, i da svako rješenje koje je za njih, treba da bude podržano. 

Tvrdi kako je za očekivati da će SNP ostati vjeran vrijednostima i zalaganjima svog osnivača, koji je odnos prema DPS odavno jasno profilisao. 

Pismo Patrijarhu SPC dostavljeno u ponedjeljak

Krivokapić je rekao da je njegovo pismo juče dostavljeno Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao odgovor na ranije pismo Patrijarha Porifirija.

"Potpisivanje ugovora zavisi od dobre volje dvije strane, aktuelne. legitimne Vlade, i SPC, koju predstavlja njegova svetost Patrijarh Porfirije", naglasio je Krivokapić. 

Predsjednik Vlade je rekao da, vezano za slučaj otkrivanja pola tone kokaina u Podgorici, nedavna konferencija za medije jasno pokazuje kako radi Specijalno državno tužilaštvo. 

"Pogledajte samo tu zamjenu teza. Sjetite se jedne izjave koju je dao pokojni predsjednik Momir Bulatović još prije 25 godina. I tada je bila priča o bananama. Ništa se očito nije promijenilo, samo su igrači možda drugačiji", rekao je Krivokapić. 

On je rekao da država mora da otkrije nalogodavca vezano za šverc, i da su sve zamjene teza neprihvatljive.  

"Zar slučaj 'Krstović' nije isti slučaj 'Voli'. Po čemu se razlikuje to.Tužilaštvo se mora dovesti što prije u red, u korist svih građana Crne Gore. To je bitka za Crnu Goru", rekao je Krivokapić. 

Spajić sjutra sa Eskobarom

Govoreći o postupku Abazovića i je li znao da će predložiti manjinsku vladu, on je rekao da nije naivan i da je znao šta se dešava. Kazao je da je znao za posjetu Abazovića i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića Americi. 

"Neposredno poslije toga, mediji se nijesu pitali, zašto poslije toga idu na isto mjesto dva ministra ove vlade. I poslije toga, stav Gabrijela Eskobara da je data bezrezervna podrška ovoj Vladi. Najboljoj u istoriji Crne Gore, jer nećete imati u crnogorskoj istoriji veći ekonomski rast nego za mandata ove vlade", naveo je Krivokapić. 

Kako je naveo, ovoj vladi se ne dozvoljava da se razmahne.

"Udarac ponekad dođe i sa mjesta odakle se to ne očekuje", rekao je premijer.  

On je naveo da ima izuzetnu saradnju sa ministrom finansija Milojkom Spajićem, koji je, kako je rekao, sada u SAD i sjutra će se sastati sa američkim specijalnim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

"Ja ću ostavku da podnesem kad budem na čelu neuspješne vlade, ovo sigurno nije neuspješna vlada", kazao je Krivokapić. 

Vezano za auto put, on je rekao da je sabotaža napravljena od ranije uprave Monteputa, koja je uradila pogrešno mnogo toga, posebno po pitanju nabavke neophodne opreme.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније