Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

24. 01. 2022. 09:44 >> 12:45
25

ĐELJOŠAJ

Evropa sad ostaje, potpisaćemo Temeljni ugovor

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj u emisiji Link kazao je da će projekat Evropa sad biti nastavljen ko god bude na vlasti i da ni jednoj partiji ni Vladi neće pasti na pamet da to dira. Dodao je da manjinska vlada neće problematizovati pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora.

Đeljošaj smatra da ni od jedne Vlade ili partije ne zavisi Evropa sad.

“Evropa sad nema povratka nazad i on će se realizovati ko god bio na vlasti. To je jasno. Nema partije i vlade koja bi dirala taj koncept”, tvrdi Đeljošaj i dodao da to niko ne pomišlja da mijenja.

Svako ko bude u Vladi poštovaće to, ističe on.

“Za taj projekat ne treba posebno znanje, projekat kao projekat nema ničega previše da se aplicira. Imamo zakon o budžetu  i manjinska Vlada će ga sprovesti za dobrobit građana”, kazao je Đeljošaj.

Kada je riječ o Temeljnom ugovoru kazao je da manjinska vlada neće problematizovati pitanje potpisivanja.

“To je slijed događaja koji nije problematičan ni za jednu Vladu. Mi apsolutno ne problematizujemo to pitanje. Svaki akt sa bilo kojom vjerskom zajednicom koji je u skladu sa Ustavom Crne Gore za nas nije problematičan i za to smo da se taj akt potpiše sa SPC”, poručio je on.

Đeljošaj je u emisiji Link kazao da mu je žao što je ministar finansija Milkojko Spajić demantovao da je manjinama nudio da zamijene URU u Vladi. Istakao je da je spreman da ide na poligraf, jer stoji iza svojih riječi. Đeljošaj kaže da nije znao da su kod Spajića pozvani na razgovor radi ponude da budu dio vlasti, već je mislio da su drugi razlozi u pitanju.

“To mi je bilo čudno. Mi iz sfere politike znamo da ništa nije slučajno. Slušali smo šta imaju da kažu i postavljali pitanja.Govorili su da iza svega stoje amerikanci. Pominjale su se sve partije osim URE. Kolega Fatmir Đeka je tada pitao- a URA, oni su kazali, vidjećemo šta ćemo sa njima, nijesu odani premijeru”, kazao je Đeljošaj.

Kaže da je predstavnicima manjina sve bilo jasno. Ličilo mu je sve na politički amaterizam, dodaje Đeljošaj.

“Meni je žao kad sam vidio da je gospodin Spajić demantovao taj razgovor. Bio mi je simpatičan taj ministar iako je pokušavao Opštini Tuzi da zagorča život. Ipak je ostavio neki pozitivni utisak, a sada pokušava da kaže nešto što nije. Eto ima političke ambicije, a onda to nije korektno. Ostavlja prostor ako sjutra dođemo za isti sto, ne znam da li ćemo moći da iskreno razgovaramo”, kazao je on.

Kazao je da evropska ambasadorka koju su pominjali ranije nije prisustvovala sastanku, već da je on sreo na izlazu.

“Ja sam eto spreman da idemo na poligraf ako je to nekome toliko važno, a meni je važno da stojim iza onoga što kažem do kraja. Svako treba da odgovara za ono što radi. Vrijeme će sve pokazati”, kazao je on.

Đeljošaj kaže da forma manjinske Vlade nije još dogovorena. Objašnjava da je u vrijeme potpisivanja memoranduma bilo razgovora o mogućoj manjinskoj vladi.

“U tom smislu mi smo dobili predlog partija koje su dio vlasti i naravno da smo prihvatili. Mislim da je to pokazalo da je moguće da sarađujemo sa svima koji žele da sjednu za isti sto, sa svima, ne sa DPS-om, kako žele da nametnu, već sa svima”, kazao je on.

Za njega je najvažnije da su manjinske partije djelovale jedinstveno.

“To je naše najveće dostignuće u ovom periodu”, kazao je on i dodao da se ne opterećuje šta drugi misle.   

Na pitanje da li iza manjinske partije stoji DPS, on je kazao da iza projekta najviše stoje manjinske partije i da je to osnova svega.

“Ukoliko i ostale partije budu dio toga i ako se te stvari poklope, mislim da je to dobro za Crnu Goru i da će nakon svega donijeti određenu stabilnost. Glavni cilj je Evropska unija i da izvještaj Evropske komisije bude pozitivniji”, rekao je Đeljošaj.

On je istakao da manjinske partije nikada ni u šta ne ulaze iza čega ne stoje međunarodni partneri, posebno Sjedinjene Američke Države. 

Govoreći o aktuelnim dešavanjima na liniji Vlada Skupština, Đeljošaj smatra poteze Vlade djetinjastim.

“Nismo isti u ovom procesu bez obzbjeđivanja podrške. Svaki dan su pozivi za dogovor, da URA bude dio vlasti, a onda traže smjenu. To pokazuje nezrelost u Vladi prvenstveno. Pokazala se nezrelost u shvatanju politike. Iza eksperata stoji znanje, ali nijesu mogli da iznesu vlast”, kazao je on.

"Vlada će pasti 4. februara"

Istakao je da će definitivno Vlada pasti 4. februara. Smatra da to nije kršenje izborne volje od 30. avgusta.

“Ne znam šta podrazumijevaju pod tim. Mi imamo skup političkih partija koje imaju isti stav. Imamo cijelu koaliciju Crno na bijelo. Čitava koalicija donijela je odluku. Mi smo i nakon izbora mogli reći da je kršenje izvborne volje da URA i Civis budu dio ove Vlade”, kazao je on.

Smatra da je politički nezrelo to što pojedine političke partije čitav koncept vrte oko DPS-a.

“Meni je to nekada stvarno politički nezrelo. Političke partije treba da izlaze sa programom. Napravljen je rijaliti od političke scene”, kazao je on.

Kazao je da bi volio da SNP bude dio manjinske Vlade. 

"Mislim da bi bila dobra kombinacija SNP,Civis,URA, manjinske partije i da oni budu centar političkih zbivanja. Mislim da bi to bilo osvježenje i da bi bilo dobro za Crnu Goru", kazao je Đeljošaj. 

Još ne zna da li će SD i SDP  biti dio manjinske Vlade, ali, kaže da nema ništa protiv toga. 

Smatra da parlamentarni izbori sada ne bi bili dobri za Crnu Goru. 

"Mislim da Odbor za izborno zakonodavstvo treba da završi svoj dio posla, da dođemo do reforme izbornog zakonodavstva, pa pripremimo sve za te izbore. Mislimda će svaki naredni izborni proces da bude relasiraniji", saopštio je Đeljošaj. 

Ubijeđen je da će manjinska vlada da smiri strasti. 

"Da će konkretno da radi na rastu ekonomije, a onda su izbori normalan slijed, a mi smo za izbore uvijek spremni", kaže Đeljošaj. 

Misli da će svi politički subjekti podržati Zakon o porijeklu imovine.

“Mislim da će velika većina poslanika podržati zakone koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sad ne mogu da licitiram o konkretnim koracima svih subjekata. Ovaj prethodni period u Skupštini nam je pokazao da je, kada je riječ o glasanju sve moguće”, kazao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније