Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

03. 02. 2022. 22:22   >>  23:31 11

JOKOVIĆ PORUČIO

Nećemo glasati za smjenu, ali Vlada gotovo sigurno pada

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković rekao je da ta stranka neće, zbog javnosti Crne Gore, glasati za smjenu vlade premijera Zdravka Krivokapića, ali da je gotovo sigurno da će Vlada izgubiti većinu u parlamentu. Joković je kazao da se zalaže za dogovor politčkih subjekata koji su pobijedili na izborima 30.avgusta 2020. godine, uz stranke nacionalnih manjina. On je podvukao i da SNP-u nije važno pitanje raspodjele funkcija i ko će gdje biti, već da se dobije vlada koja će opravdati očekivanja građana Crne Gore.

Joković je rekao da na sjednici parlamenta u četvrtak nije usvojen dnevni red i bilo je sasvim besmisleno raspravljati o smjeni potpredsednika Vlade, kada je sjutra na ispitu čitava vlada. Kako je rekao, ako padne vlada biće i smjene potpredsjednika.

"Mislim da po onome što sam čuo možemo da kažemo da će kabinet Zdravka Krivokapića sjutra završiti sa podrškom u parlamentu. Davno je, još avgustu, posebno posle nepotpisivanja Temeljnog ugovora, izgubio tu podršku ali nijesu se stekli uslovi posebno zbog medijskih pritisaka i očekivanja građana da se nešto može promijeniti", rekao je Joković u "Usijanju" na Kurir televiziji. 

On kaže da je premijer najavljivao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nekoliko puta, ali od toga ništa nije bilo. 

"Gotovo je sigurno da sjutra Vlada Zdravka Krivokapića neće dobiti podršku u parlamentu i s tim će biti završeno. Šta će se dalje dešavati, to je pitanje pregovora unutar paralmentarne većine. Što se nas u SNP-u tiče, nećemo zbog javnosti Crne Gore glasati za smjenu Vlade Krivokapića ali kao što sam već rekao, sasvim je sigurno da niko od nas neće žaliti za ovakvom vladom a posebno premijerom koji je obesmislio sve što smo postigli 30.avgusta 2020.godine", rekao je Joković.

On je rekao da će se pokazati može li se doći do nove vlade uz podršku 41 poslanika aktuelne većine i uz stranke nacionalnih manjina. 

Crna Gora, kako je rekao, ulazi u institucionalnu krizu, imajući u vidu mogućnost da se izglasa prvo nepovjerenje Vladi a u ponedjeljak predsjedniku parlamenta. 

"Uz to, Ustavni sud sjutra raspravlja o inicijativi je li predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav prilikom poznatih dešavanja na Cetinju a sudija izvjestilac je rekao da je Đukanović prekršio Ustav. Možemo doći i u situaciju da bude smijenjen i Đukanović", rekao je Joković. 

On navodi da nije izabran Sudski savjet, nema Vrhovnog državnog tužioca, Ustavni sud je na ivici kvoruma i ostaće bez njega uskoro, a možemo, kako kaže, ostati uskoro i bez predsjednika države, pa i bez Vlade i predsjednika parlamenta. Jasno je, smatra, kolika je institucionalna kriza. 

"Zato su potrebne razumne odluke svih koji žele dobro Crnoj Gori", rekao je Joković. 

On je poručio da se neće dozvoliti da aktuelni ministri formiraju novu partiju sa državnih funkcija, a izabrani su kao nestranačke ličnosti. Pritom, kaže on, ova vlada nije ni očistila biračke spiskove. 

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније