Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

11. 02. 2022. 20:28 >> 22:42
20

ABAZOVIĆ PORUČIO

Damjanović da bude u vrhu Vlade, potpisao bih Temeljni ugovor"

Volio bih da Crna Gora dobije 43. Vladu i da bez obzira koliko trajala i kakva njena agenda bila ona uradi nešto da se smanji polarizacija u crnogorskom društvu i unaprijedi put ka EU, rekao je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. On je kazao da ako se podese okolnosti, i ako bude to volja većine poslanika, spreman je i da bude premijer. 

"Samo želim da kažem da nije lako biti premijer u ovim okolnostima, premijer se postaje nakon izbora i toga sam maksimalno svjestan, i to više od svih kritičara koji bi kritikovali taj predlog. Međutim, nekad u politici  prelazna rješenja su istorijska rješenja", kazao je Abazović za "Adria TV". 

On je rekao da nije siguran da bi izbori bili rješenje jer još ima uslova na kojima treba raditi da bi dobili fer izborni proces. Naveo je da, ipak, može i to da bude opcija ako o tome ima konsenzusa vodećih političkih subjekata. 

Abazović je rekao da nema pripremljenog spiska članova buduće Vlade, navodeći da se može razgovarati o tome da ona traje do proljeća 2023. godine i predsjedničkih izbora. 

"Dosadašnja Vlada je trebalo da sama podnese zahtjev da se u parlamentu preispita povjerenje. Nijesmo se valjda borili da imamo vlade koje traju godinama bez podrške poslanika i naroda", rekao je Abazović, . 

On navodi da je dao riječ, ili "besu", da će DPS da bude zbačen s vlasti i to je ostvareno. Kaže da izborna volja sigurno nije da 11 poslanika podržava Vladu. 

"Nikakve dramatizacije nema, ovo su porođajne muke demokratije. Nakon idućih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori situacija će biti bolja", cijeni Abazović. 

Kako je kazao, premijer Zdravko Krivokapić ga je na dan kad je predložena manjinska vlada pitao ko će da snosi odgovornost kada građani izađu na ulice, ali mu je odogovorio da većih okupljanja neće biti. 

"Pokazalo se da sam bio u pravu", navodi Abazović, potpredsjednik odlazeće Vlade. 

Lider URA je rekao da ako bude do pokreta Ujednjena reformska akcija, Aleksandar Damjanović će biti dio užeg rukovodstva vlade. 

"On je i dosad vodio Upravu prihoda i carina, pokazao je stručnost i znanje", ocijenio je Abazović.

Naveo je da je sasvim netačno da će iz Vlade biti isključeni Srbi ili Crnogorci, jer je jasno da je potrebno imati istinsku evropsku vladu. 

Kako tvrdi, afere moraju biti razjašnjenje, i odgovorni za kršenje zakona moraju biti procesuirani. 

"Ali ni za to nije dovoljno da imamo tužilaštvo, moramo i da imamo efikasne sudove", kazao je Abazović. 

Nada se da će u junu ili julu u Luksemburgu biti proglašena deblokada evropskog puta Crne Gore, na način što će politički konsenzus dati konkretne rezultate. 

"Sjednice Vlade otvoriti za javnost"

Kako je rekao, ne želi da vječito živi u referendumskim podjelama, ili matrici koja je postavljena 1945. godine. 

"Ja sam za jednu Crnu Goru, zemlju svih njenih građana. A mnogi nažalost ovdje žele dvije Crne Gore, pa da se na izborima smjenjuje pobjeda čas jedne, čas druge", ukazao je Abazović. 

On je najavio da će, ako bude u poziciji da odlučuje o tome, otvoriti sjednice Vlade za javnost. 

"Neka javnost vidi, neka novinari budu tu. Izuzetak je kad se raspravlja o pitanjima nacionalne bezbjednosti ili povjerljivim informacijama", podvukao je Abazović. 

"Dešavanja na javnoj sceni podsjećaju na cirkus"

On je rekao da je nedopustivo da se političke partije prave državnim novcem. 

"U nedostatku političkog iskustva sada pokušavaju da jedan program koji su podržavali svi poslanici aktuelne većine, predstave kao svoj. Predložio ga je ministar finansija? Pa ko je trebalo, ministar odbrane", kazao je Abazović. 

Lider URA navodi da prisustvuje nedopustivo olakim optužbama, te da ga sve na javnoj sceni podsjeća na cikrus. 

"Još s pojavom ovog lava u Budvi, da se našalim, sve dobija obrise potpunog cirkusa", kazao je Abazović.

On je naveo da je pitanje smjene Vlade dobra odluka, i da je sve što se kasnije dešavalo potvrdilo da je bilo tako. 

"S druge strane, pitanje smjene predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića je bilo drugačije. To nije bilo nužno, on je sa ove pozicije mogao da ode na bolju. Ali on uporno izbjegava, iznose stupidne optužbe. Neka dođu, neka nađu pare. Čekam novo tužilaštvo, ako me ne prijave oni, ja ću njih. Napadaju na sve načine a očekuju podršku. Imaju pravo na svoje odluke, ali ih molim da naše odluke ostave nama. Lično mislim da je i dalje Demokratama mjesto u stvarima koje se tiču dogovora", rekao je Abazović.

Po njegovom sudu, stvari se dramatizuju u vezi Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Taj akt mora biti u skladu sa Ustavom, ali ne vidim nikakav problem da se to potpiše. Nema razloga za dramatizaciju", kazao je Abazović. 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније