Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj. [ Mina ]

22. 02. 2022. 10:23 >> 14:14
3

OBAVIJESTIO BULAJIĆA

Bogdanović neće prisustvovati Kolegijumu

Predsjednik poslaničkog Kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, obavijestio je potpredsjednika Skupštine Strahinju Bulajića da neće prisustvovati Sjednici Kolegijuma koja je zakazana za danas.

Bogdanović je u dopisu Bulajiću naveo da Kolegijum predsjednika Skupštine razmatra pitanja organizacije rada sjednica Parlamenta i njenih radnih tijela.

Bogdanović je ocijenio da je, kako se Parlament do 28. februara nalazi u vanrednom zasijedanju, a imajući u vidu da su prošli svi rokovi u kojima Vlada i jedna trećina poslanika mogu podnijeti zahtjev za sazivanje Skupštine na vanredno zasijedanje, održavanje Kolegijuma bespredmetno.

Bogdanović je rekao da u potpunosti razumije da je Bulajić kao vršilac dužnosti predsjednika Skupštine, Kolegijum sazvao prihvatajući zahtjev klubova poslanika opozicije, što je i bila praksa u ranijim sazivima Parlamenta.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kako je istakao Bogdanović, Skupštinu može sazvati na vanredno zasijedanje u rokovima kraćim od onih predviđenih za podnošenje zahtjeva za sazivanje sjednice od Vlade i poslanika i za dnevni red predložiti samo akte čiji je ovlašćeni predlagač.

Bogdanović je kazao da je, kada je u pitanju ponovno odlučivanje o zakonima koji je vratio Đukanović, jasno da Predsjednik ne može zahtijevati sjednicu sa tim dnevnim redom, jer nije predlagač tog akta.

"Što potvrđuju Prvo i Drugo vanredno zasijedanje u januru mjesecu prošle godine kada su Vlada, odnosno 41 poslanik zahtijevali sazivanje sjednica na kojima se ponovo odlučivalo o zakonima koje je vratio Predsjednik Crne Gore na ponovno odlučivanje", navodi se u dopisu Bogdanovića.

On je kazao da je za vrijeme redovnog zasijedanja sazivanje sjednice Parlamenta autonomno pravo vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, i da ne postoje bilo koji rokovi za sazivanje sjednice u redvonom zasijedanju.

"S tim u vezi podsjećam Vas da je praksa u ovom sazivu Parlamenta bila da predsjendik Skupštine saziva sjednice nakon prethodnog dogovora sa 41 poslanikom parlamentarne većine koja je pobijedila na prethodnim parlamentarnim izborima", istakao je Bogdanović.

On je rekao i da se saglasno Ustavu Crne Gore ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Bogdanović je u dopisu Bulajiću naveo da zajedno svjedoče, kako je rekao, kontinuiranim pokušajima prekrajanja izborne volje građana od političkih subjekata koji, suprotno slobodno izraženoj volji građana, namjeravaju da konstituišu parlamentarnu većinu za vršenje vlasti sa Demokratskom partijom socijalista, koja je izgubila na parlamentarnim izborima.

Bogdanović je u dopisu zamolio Bulajića da, imajući u vidu tu činjenicu uvaži prethodno iznijete stavove, i odbije eventualne zahtjeve Đukanovića za sazivanjem sjednice Skupštine ukoliko za dnevni red predloži akte čiji nije ovlašćeni predlagač.

"I da sjednice o izboru predsjednika Skupštine Crne Gore i 43. Vlade Crne Gore sazovete onog trenutka kada se tri pobjednilke izborne liste obavežu da neće konstituisati parlamentarnu većinu sa DPS, te postići dogovor o spornim pitanjima ili skratiti mandat ovom sazivu Skupštine Crne Gore", naveo je Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније