Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

23. 02. 2022. 17:56 >> 22:49
29

BEČIĆ NA PROTESTU

Propalo pravo na vanrednu sjednicu

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je propalo pravo na zakazivanje vanredne sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj je bio planiran izbor novog predsjednika Skupštine Crne Gore, dok je, kad je riječ o redovnoj sjednici, sva formalno-pravna moć u rukama vršioca dužnosti šefa parlamenta Srtahinje Bulajića.

Bečić je na večerašnjem protestu u organizaciji Demokratske Crne Gore protiv formiranja manjinske vlade preko puta Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici rekao da isključivo od volje Bulajića zavisi kada će se sazvati sjednica i kakav će biti dnevni red takve sjednice.

Poručio je da izdaju nikada ne može da oprosti. Nije mu, kaže, čudno ponašanje opozicije.

"Čemu ste svjedočili jučerašnjoj sjednici predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore? Svjedočili ste tome da su udruženi zajedno, sa jedne strane oni na koje smo navikli, koji nas varaju decenijama, ali udruženi sa onima koji su bili sa nama i koji su krenuli izdajničkim putem, uzeli sebi za pravo, ne samo da varaju narod, već da drsko vrše pritisak na Strahinju Bulajića da zakaže njihovo antiustavno vjenčanje, jer spremni su za svadbu i mladenci i kumovi", rekao je Bečić.

Pojasnio je i pravne procedure za sazivanje sjednica parlamenta.

"U vanrednom zasjedanju skupštine, a to znači u januaru, februaru, avgustu i septembru, predsjednik skupštine se praktično ne pita ni u odnosu na dan zakazivanja sjednica, ni za dnevni red. Za to su oni imali šansu u februaru. Ali zahvaljujući vama, preigrali su se i nijesu tu šansu iskoristili. Tako da im je vanredno zasjedanje na koje su imali pravo propalo", rekao je Bečić.

On je ocijenio i da su građani pokazali da im kiša i snijeg ne mogu ništa, a da večeras pokazuju da se hrabro odupiru i podgoričkom sjeveru.

Bečić je poručio da su oni slobodni ljudi, a ljudi koji su slobodni, kako je rekao, su i hrabri ljudi.

"Hrabri ste koliko ste slobodni. Neslobodan čovjek je sluga, varalica, izdajnik, mešetar i kukavica", rekao je Bečić. 

Ističe da DPS ovih dana "bježi od izbora kao đavo od krsta".

"Sve im pominjite, samo im izbore ne pominjite. Doživjeli su brodolom na svim izborima. Mene ne bi od njih iznenadilo da traže i zabranu izbora, jer nema više sela u Crnoj Gori u kojem oni imaju podršku. Ali mene bole oni drugi, oni koji su se nama zakleli na odanost", rekao je Bečić.

Narod, kaže, želi veće plate, penzije, dječje dodatke i besplatne udžbenike, te društvenu i političku slobodu gdje niko neće da ga pita za koga će da glasa. Protesti su, navodi, ujedinili Crnu Goru: "Narod se mora pitati, srećno i do pobjede moja Crna Goro".

Šef kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je ustala Crna Gora kako bi odbranila 30. avgust, kada su građani na izborima rekli "ne tajkunima, ne kriminalcima i ne uzurpatorima".

Tu su, kaže, gdje god se brani Crna Gora: "Da kažemo ne, dosta je. Zbogom pajovići, a blago vama Cetinjani, blago vama Beranci, Pljevljaci, blago vama dolino bogovo, što takvi kriminalci ne žive u vašim krajevima".

"Htjeli su u februaru da biraju 43. izdajničku Vladu Crne Gore, rekli smo Ne, dosta je. Niko nema pravo da korača unazad, izborna pobjeda se brani novim pobjedama", poručio je Bogdanović. 

Pobjede koje su ostvarili 30. avgusta, kako je rekao Bogdanović, niko nikada neće ugušiti: "Onaj ko misli da to može da uguši grdno se vara. Zato je ustala cijela Crna Gora".

Pozvao je na novo okupljanje naredne srijede od 18 sati u Podgorici, te u subotu u Beranama: "Nećemo im dati da dišu, nema spavanja sve dok ne kažu 'ne' DPS-u".

Večerašnjem protestu prisustvuju lider i funkcioneri Demokrata Aleksa Bečić, te Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Zdenka Popović...

Došli su i ministri finansija i ekonomskog razvoja u tehničkom mandatu Milojko Spajić i Jakov Milatović, te lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Podsjećamo, Demokrate su nakon pada Vlade i smjene Alekse Bečića sa mjesta predsjednika Skupštine, osim u Podgorici, proteste organizovali u još nekoliko opština.

Demokrate su pozvale građane da masovno dođu na protest u Podgorici, navodeći da su svi izgledi da će Demokratska partija socijalista i Građanski pokret URA u petak predložiti kandidata za predsjednika Skupštine. 

Oni su naveli da se nastavlja “realizacija plana bestidnog prekrajanja izborne volje građana”.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније