Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

25. 02. 2022. 14:01 >> 18:28
14

KONSULTACIJE O MANDATARU

DF i Demokrate odbili Đukanovićev poziv

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da će konsultacije o mandataru za sastav nove vlade nastaviti naredne sedmice. Đukanović je saopštio da je u skladu sa Ustavom kojim je propisano da Predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade, otpočeo konsultacije sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u parlamentu. Međutim, danas se pozivu na konsultacije nijesu odazvali predstavnici Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević u saopštenju za medije su naveli da neće prisustvovati konsultacijama na koje ih je pozvao Đukanović iz, kako navode, više razloga.

„Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dijela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cijenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka. Neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rešenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30.08.2020. godine. Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana“, poručuju lideri DF-a.

Kažu da duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rješavati formiranjem Vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Imajući u vidu da je, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cijenimo da bi i istovremeno održavanje predsjedničkih izbora, prije krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rešavanju duboke krize. Nakon svega navedenog, smatramo da se još nijesu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove Vlade Crne Gore“, poručuju Mandić, Medojević i Knežević u saopštenju.

Ni Demokrate neće na konsultacije

Demokratska Crna Gora saopštila je da zvaničan pisani poziv za konsultacije oko mandatara kod predsjednika Crne Gore kako je to do sada bila praksa, nijesu dobili.

„Stigao je jedino telefonski poziv našoj službenici juče popodne i informacija da se konsultacije održavaju jutros. Kakvi god pozivi bili, ne idemo na fingirane razgovore forme radi i ne prekrajamo izbornu volju građana Crne Gore. Mandat se kao u oktobru 2020. godine saglasno demokratskim principima može dati samo onome ko donese potpise pobjedničke većine na izborima. Ako toga ne bude, mandat se vraća građanima da daju sud i odluče kako dalje. Ne mogu izborni gubitnici bez izbora, varanjem preuzimati vlast. To je gaženje demokratije i volje naroda“,poručuju Demokrate.

Đukanović bi razgovore trebalo da nastavi sa predstavnicima manjinskih partija.

Nakon konsultacija Đukanović bi trebalo da da mandat za sastav vlade onom ko obezbijedi podršku 41 poslanika u Skupštini.

Poslanici opozicije i koalicije Crno na bijelo (CNB) predali su Skupštini predlog za sazivanje sjednice parlamenta za 3. mart.

Za prvu tačku dnevnog reda predloženo je ponovno odlučivanje o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Kao druga tačka dnevnog reda predložen je izbor predsjednika Skupštine.

Iz Kabineta predsjednika su obavijestili da su u toku konsultacije sa predsjednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damirom Šehovićem, nakon čega će obaviti konsultacije i sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније