Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z. [ rtcg.me/Mina ]

25. 02. 2022. 12:53 >> 13:22
19

BULAJIĆ

"Zakazaću sjednicu u slučaju dogovora parlamentarne većine"

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić saopštio je da neće zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore za 3. mart, zbog toga, kako je naveo, što se nijesu stekli politički uslovi. Ne želim da svojom odlukom dam i najmanji doprinos ugrožavanju temeljnih demokratskih vrijednosti i principa, ustavnog poretka, rekao je Bulajić u obraćanju javnosti koji je emitovan na Parlamentarnom kanalu Javnog servisa.

Bulajić je kazao da je vrijeme da se, u najkraćem roku, otvori dijalog između lidera izborne parlamentarne većine.

On ih je pozvao da ostave po strani partijske interese i razlike i da pokažu neophodnu i nedvosmislenu odgovornost za rješavanje krize i poručio da će, ukoliko dođe do dogovora, odmah zakazati sjednicu Skupštine na kojoj će biti izabran predsjednik Skupštine i 43. Vlada Crne Gore.

Bulajić je, u obraćanju građanima, naveo da se, poslije pobjede demokratske opozicije na izborima 30. avgusta 2020. godine nije iskoristila prilika da se formira prva očekivano demokratska vlada na temelju jasne izborne volje građana.

"Da se potpuno okonča postojanje bivše vlasti, i da se hitno otpočne konsolidacija demokratskih institucija kroz neophodne socijalne, ekonomske, političke i institucionalne reforme“, dodao je Bulajić.

Kako je naveo, Crna Gora se našla u dubokoj institucionalnoj krizi, kao posljedica opasnih eksperimenata, ali i formiranja Vlade bez potrebne potvrde u izbornoj volji građana.

Bulajić je kazao da se, padom 42. Vlade, a ubrzo zatim i smjenom predsjednika Skupštine Crne Gore, ušlo smo u institucionalni vakuum, ali i apsolutnu krizu povjerenja i eskalaciju sveukupne krize.

Sve to, kako je kazao, zemlju vuče i uvlači u dodatne podjele, destabilizaciju i radikalizaciju političke scene.

"Kao čovjek i političar koji istinski vjeruje u vrijednosti i principe direktne demokratije, za koga je riječ naroda iznad svega, ne mogu da se složim i ne prihvatam nakanadno mijenjanje narodne volje i očigledan politički inženjering“, istakao je Bulajić.

On je rekao da je, na Kolegijumu predsjednika Skupštine, ozvaničena i politička namjera dijela bivše parlamentarne većine da se, bez izbora i suprotno volji birača, pregovorima i konstrukcijama, formira nova parlamentarna većina sa partijama opozicije.

To je, smatra Bulajić, dodatno pogoršalo ionako loše političke odnose, produbilo ionako duboke podjele, radikalizovalo političku scenu i dodatno destabilizovalo političke prilike u zemlji.

„Imajući u vidu izraženu složenost situacije u Crnoj Gori i ogromne izazove miru, stabilnosti i bezbjednosti građana i zemlje, koristim ovu priliku da obavijestim međunarodnu i domaću javnost, da neću zakazati sjednicu Skupštine, zbog toga što se nijesu stekli politički uslovi“, poručio je Bulajić.

On je rekao da ne želi da svojom odlukom da i najmanji doprinos ugrožavanju temeljnih demokratskih vrijednosti i principa, ustavnog poretka, posebno člana 2, stav 3 Ustava, kojim je definisano da ne postoji mogućnost uspostavljanja, niti priznavanja vlasti, koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana.

„To znači da do zakazivanja sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se našao zahtjev koji bi označavao prekrajanje izborne volje od 30. avgusta 2020. godine, ne može doći“, precizirao je Bulajić.

On je kazao da je uvjeren da je vrijeme da se, u najkraćem roku, otvori dijalog između lidera izborne parlamentarne većine o rješavanju političke, institucionalne, državne krize i pronalaženju mirnih, demokratskih i održivih rješenja.

Bulajić je kazao da, u tom smislu, poziva lidere tih partija da ostave po strani partijske interese i razlike i da pokažu neophodnu i nedvosmislenu odgovornost za rješavanje krize i suočavanja sa veoma ozbiljnim izazovima.

On je rekao da će, ukoliko dođe do takvog dogovora, odmah zakazati sjednicu na kojoj će biti izabran predsjednik Skupštine i 43. vlada Crne Gore.

„U slučaju da dogovor parlamentarne većine izostane, spreman sam da zakažem sjednicu Skupštine koja će biti rezultat demokratskog dogovora o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora i izboru tehničke vlade koja bi pripremila takve izbore“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, nikad nije vrijeme, a pogotovo ne sad, za potpuno deplasirane pritiske, uslovljavanje, sujetu, dnevnopolitičko nadgornjavanje, demagogiju i jeftini populizam.

„Zemlja je u krizi. Teški izazovi su pred nama. Narod od nas očekuje državničku mudrost, državničko ponašanje, nedvosmislenu odgovornost, ali i zajednički rad“, zaključio je Bulajić.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније