Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

25. 02. 2022. 21:09 >> 07:44
4

KONJEVIĆ

"Nismo spremni da podržimo još jedan eksperiment"

Predsjednik SDP Raško Konjević kazao da su na večerašnjim konsultacijama sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem predočili da ne žele da idu u još jedan eksperiment vezano na izbor buduće vlade. Kako je kazao, moramo znati šta je toj novoj vladi prioritet, šta su joj ciljevi, čime će da se bavi, a čime neće. Na žalost, kako kaže, oni koji pretenduju da vode vladu ne umiju taj proces da privedu kraju. Kako je dodao Konjević, nije jasno da li postoji većina ne samo u broju, već i u vrednosnom i programskom sadržaju.

Kako je rekao, razgovarano je na nivou principa i nijesu se pominjala imena.

"Istakli smo zabrinutost da ne bi bilo dobro da opet uđemo u neki eksperiment, kao što je bio sa ekspertskom vladom koju je ponudila URA. Mi smo i ranije govorili da je ekspretska vlada bila eksperiment i mi to ne želimo opet. Potrebna je stabilna vlada sa jasno profilisanim ciljevima, a nikako vlada koja bi poslužila da oni koji nijesu bili zadovoljni pozicijama u Vladi Krivokapića sada budu nosioci čega - niko ne zna. To bi bio novi eksperiment, građani ne zaslužuju da iz jednog uđu u drugi. Vlada Zdravka Krivokapića je i pala zato što nije imala program, nego je tumarala", kazao je Konjević. 

Pojašnjava da predsjednik Crne Gore ima obavezu da obavi razgovore sa parlamentarnim partijama vezano za ono što je njegova dužnost, da u roku od 30 dana od pada Vlade provjeri da li postoji većina koja bi mogla da konstutuiše novu Vladu.

"Razgovarali smo da formiramo vladu koja bi u svemu onome što su izazovi, bila jasno orjentisana na principima proevropske vlade, da obezbijedi stabilnost u Crnoj Gori, revitalizuje institucije koje su uzdrmane za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, i da može da se nosi sa refleksijama ukupne bezbjednosne krize koja se, nažalost, dešava", kaže Konjević.

Da ta Vlada, kako tvrdi, ne zanemari obezbjeđivanje građanima potreban nivo reformi.

"One koje su postignute da se nastave i nekih elemeneta koje je Vlada Krivokapića solidno uradila", kazao je Konjević.

Kazao je da u te priče nakon iskustva ekspertske vlade, ne vjeruju. 

"Nijesmo spremni da u to ulazimo, već samo u nešto što je jasnog programskog sadržaja, kao i cilja prioriteta i dometa. I nijesmo spremni da vjerujemo da se u 12 mjeseci može uraditi čudo. Mi moramo da se posvetimo sigurnosti, da pokušamo da pošaljemo poruku da je potrebno revitalizovati institucije, jer je napravljen haos, kao u Ministartvu prosvjete. Nove Vesne Bratić ne želimo ako neko želi tako, neka je sa srećom", kazao je Konjević.

Razgovarano je o, kako je objasnio, novim izazovima u bezbjedonosnom dijelu koja su okupirala Evropu.

Na pitanje da li mu je prihvatljivo da predsjednik SNP-a bude predsjednik paralmenta ili neko od ministara u Vladi, kazao je da je priča  pogrešna, o tome ko će gdje i na koje mjesto u vladi.

"Toj vladi treba programski cilj. Da smo prije deset dana osnovali tu novu vladu bez cilja na ovakav način, ona danas ne bi mogla da ima jedinstven stav o pitanju koje je izazov za cijelu Evropu. Takve Vlade Crnoj Gori ne trebaju", kazao je Konjević.

Što se tiče poteza Bulajića kazao je da postoje rokovi i ne može nijedan pojedinac da dezvuiše ustavne odredbe.

"Ako neko misli da je iznad zakona i Ustava, a današnjom izjavom Bulajić možda ima ambiciju da je iznad toga, budite sigurni da Ustav, poslovnik i drugi zakoni daju dovoljno mogućnosti da se to razriješi, ako imamo dogovor oko nečega što su jasni programski ciljevi", naglasio je Konjević.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније