Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 12. 2013. 08:12 >> 08:23
5

TRAŽE POMOĆ

Đukanoviću pisalo više od 3.000 građana

Na adresu premijera Mila Đukanovića do 20. decembra ove godine stigle su 3.153 predstavke građana iz svih krajeva Crne Gore, što je skoro četiri i po puta više nego 2012. kada su se predsjedniku Đukanoviću obratila 723 građanina...Veliki broj građana, ali i onih u dijaspori, obratilo se tokom ove godine i predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću, kojem je samo u toku ove godine stiglo više od150 predstavki.

 

Komentarišući za Pobjedu broj predstavki Valentina Radulović-Šćepanović, savjetnica predsjednika Vlade i šefica Biroa za komunikaciju sa građanima, kaže da je ovo samo još jedna potvrda autoriteta i povjerenja koje crnogorski premijer uživa kod građana Crne Gore, ali i u inostranstvu...

"Predstavke građana koji se obraćaju premijeru obrađuju se u Birou za komunikaciju sa građanima koji funkcioniše u sklopu Kabineta predsjednika Vlade. Tokom 2013. godine, do 20. decembra, u Biro je stiglo 3.153 predstavki što je u odnosu na 723 predstavke građana iz 2012. godine skoro četiri i po puta više. Ovo vidim kao još jednu potvrdu autoriteta i povjerenja koje premijer uživa kod građana Crne Gore", kazala je ona.

Najveći broj zahtjeva (57%) dostavili su građani centralne regije Crne Gore, što je očekivano budući da tu živi gotovo polovina ukupnog broja stanovnika naše države. Slijedi sjeverna regija (29%) i južna (10%) od ukupnog broja pristiglih zahtjeva. Premijeru je upućeno i 87 predstavki iz inostranstva, kao i 39 anonimnih predstavki.

Građani Crne Gore se premijeru najčešće obraćaju za različite vrste finansijske pomoći: jednokratne finansijske pomoći, stipendije, sponzorstva, sredstva za liječenje i slično. Druge po brojnosti su molbe za pomoć pri zaposlenju. Odnose se na pomoć za: odrađivanje pripravničkog staža, zasnivanje radnog odnosa i pomoć za dobijanje rješenja za zasnivanje stalnog radnog odnosa. I tim predmetima se, kao i ostalima, poklanja nesebična pažnja. Ali da budem jasnija: pozitivno se mogu riješiti samo oni sa realnim osnovom, dakle, ukoliko su ispunjeni svi neophodni propisi i uslovi.

U taj broj, naime, nijesu uključeni zahtjevi, molbe i žalbe upućene drugim organizacionim djelovima parlamenta.

I predstavke koje građani upućuju šefu crnogorske skupštine u najvećem dijelu su vezane za finansijsko-materijalni položaj građana, te njihovi zahtjevi za pomoć.

„Kako je Skupština prepoznata kao dom otvoren za civilno društvo, studente i društveno odgovorne grupe i pojedince, tako je u porastu i broj zahtjeva za različite vidove sponzorstava i pomoći na projektima. U tom smislu do sada su pomognuti brojni projekti, putem sponzorstva, davanja na raspolaganje stručne pomoći od strane skupštinske Službe, infrastrukturnih kapaciteta Skupštine i slično. Skupština je postala sada već prepoznatljiv partner projektima kao što su Sezonsko zapošljavanje studenata „Summer jobs", nosilac projekta „Demokratske radionice", brojne tematske konferencije i seminari“, kazao je novoizabrani savjetnik Krivokapića Marin Radojević.

Kazao je i da su veoma učestali zahtjevi upućeni Krivokapiću za pravnom pomoći i savjetima u složenijim pitanjima.

„Osim kada je riječ, a nije rijetkost, o procesima koji čekaju svoj epilog na sudu, građanima se pruži pravni savjet ili preporuka kojoj drugoj instanci da se direktno obrate“, kazao je on.

Rekao je i da građani u sve većem broju ukazuju na greške i nemarnost u pojedinim djelovima sistema, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

U obraćanjima dijaspore najčešći su prijedlozi i konkretna rješenja za bolju povezanost Crne Gore sa svojom dijasporom i državama u kojima žive.

„Predsednik Krivokapić posvećuje posebnu pažnju ovom dijelu Crne Gore, te tokom svojim zvaničnih međunarodnih poseta nastoji se susresti sa našim iseljenicima i državljanima. Ti susreti budu izrazito korisni, jer je moguće na neposredan naćin saznati kako konkretno pomoći u što boljoj i čvršćoj povezanosti Crne Gore sa njenim građanima, gdje god da žive“, kazao je Radojević.

 



Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније