Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 01. 2014. 17:10 >> 17:15

UZ DAN OPŠTINE

Žurić: Opozicija nije opozicija B. Polju

Bijelo Polje sjutra obilježava Dan opštine, a za Portal RTCG, prethodnu godinu je sumirao i najvažnije planove za ovu, najavio predsjednik opštine Aleksandar Žurić sa kojim je razgovarao novinar Radija Crne Gore Vukoman Kljajević.

Žurić, što se tiče regionalnog centra sjevera naše države, ocjenjuje da će politika iz protekle dvije-tri godine, koja je značajan dio investicija usmjerila na podizanje privrednih kapaciteta, uz neke već vidljive, dati i nove konkretne rezultate. Bjelopoljski predsjednik navodi da je sve projekte u opštini, u protekloj deceniji, realizovala koalicija DPS-SDP, istovremeno ocjenjujući da ni opozicija nije bila opozicija Bijelom Polju u kontekstu  realizacije tih projekata.

PITANJE: Gospodine predsjedniče, kao i ostatak države, Bijelo Polje prolazi kroz težak period? Da li biste mogli napraviti kratak osvrt na dešavanja u vezi sa bjelopoljskom privredom?

Opšte je poznato da je privreda na sjeveru u poodmakloj fazi tranzicije sa još uvijek neizvjesnim ishodom. Takva situacija posebno se reflektuje na Bijelo Polje kao regionalni centar.  U protekloj deceniji uradili smo mnogo na izgradnji infrastrukture koja nije praćena i odgovarajućim privrednim razvojem. Očekujemo da će politika iz protekle dvije-tri godine, koja je značajan dio investicija usmjerila ka podizanju privrednih kapaciteta dati i konkretne rezultate, a neki su već sada vidljivi.

 

 

PITANJE: Problemi u privredi reflektuju se, što je i prirodno, na stanje u lokalnoj upravi. Da li u takvim uslovima opština uspijeva da puni budžet planiranom dinamikom i da li može da servisira davanja, investicije i tekuće poslove?

Opština tokom posljednje tri godine ostvaruje budžetsku stabilnost tako da je gotovo uvijek realizovan  više od 95 odsto od planiranog. Veoma je važno naglasiti da je ta vrsta stabilnosti ostvarena bez ikakvog zaduživanja. To, međutim, ne znači da je situacija finansijski u potpunosti stabilna, jer nagomilane obaveze iz prethodnog perioda i veliki broj zaposlenih dovode u pitanje finansijsku stabilnost opštine. I u takvoj situaciji uspjeli smo da izvršimo konsolidaciju javnih finansija i ustabilimo izvorne prihode, čime čuvamo povjerenje poslovnih partnera. Sve to je uticalo da primijenimo novi koncept kada je u pitanju investiranje novih projekata, okrećući se eksternim izvorima finansiranja i dobrom planiranju. Zahvaljujući kvalitetnom odabiru infrastrukturnih investicija i njihovom uspješnom realizacijom, Bijelo Polje je u proteklom periodu zauzimalo mjesto odmah iza Podgorice, kada je riječ o funkcionalnim projektima.

PITANJE: Lokalna uprava ni u godini koju smo ispratili nije posustala sa investicijama, urađeno je i radi se više važnih infrastrukturnih objekata. O kojim je projektima riječ?

Trend uređenja prostora u ovoj opštini zadržan je i u protekle tri godine, koje karakteriše kriza na globalnom planu. U tom periodu svake godine uloženo je u realizaciju projekata preko 25 miliona eura. Izdvojio bih izgradnju dječijeg vrtića u ulici Voja Lješnjaka ne samo zbog značaja tog objekta za građane, već i zbog činjenice da je njegovu izgradnju donirala Vlada Azerbejdžana sa 2  miliona eura. Nakon otvaranja vrtića započeta je izgradnja još jednog savremenog obdaništa u ulici Lenke Jurišević, za šta je izdvojeno 1,3 miliona eura. Izgradili smo 4 stambena objekta u naselju Ravna rijeka, za penzionere, korisnike socijalne zaštite, te  RAE populaciju. Istovremeno, u Nikoljcu je u toku izgradnja 150 stanova za državne službenike, vrijednosti 6 miliona eura. Više od 600 hiljada eura uloženo je u projekat elektro-energetske efikasnosti gradske bolnice i izgradnju kotlarnice. Kroz partnerstvo  sa EPCG, na teritoriji opštine samo u protekloj godini, u poboljšanje starih i izgradnju novih objekata, uloženo je 2 miliona eura. Značajno je pomenuti rekonstrukciju gradskog mosta, koji je dobio prepoznatljivo ruho, kao i izgradnju mosta u prigradskom naselju Strojtanica, te rekonstrukciju mosta na Ribarevinama i izgradnju dva kružna toka. Na Dan opštine biće predata na upotrebu  gradska garaža čiju izgradnju je pomogla Evropska komisija sa preko milion eura. U 2013. godini su započeti radovi, koji će uskoro biti završeni, na rekonstrukciji i kompletnoj zamjeni pružnog kolosjeka na području opštine. Ta investicija koštala je 1,45 miliona eura, a prethodne tri godine na sličnim projektima uloženo je 8,5 milion eura. Paralelno sa ovom investicijom urađen je i moderan pružni prelaz u Sutivanu, vrijedan 250.000 eura. Uz ovo vrijedi podsjetiti i na završetak obilaznice oko Bijelog polja, čija je izgradnja koštala 28 miliona eura. Za održavanje i probijanje lokalnih puteva, u protekloj godini izdvojeno je 340.000 eura, a u rekonstrukciju gradskih i prigradskih ulica uloženo 250.000.

Protekle godine Bjelopoljci su dobili i savremeni Dom zdravlja, vrijedan 3,3 miliona eura. Pored sigurnije zdrastvene zaštite, građani su dobili i kvalitetnije vodosnabdjevanje nakon dokaptiranja glavnog gradskog izvorišta u Majstorovini te izgradnje vodovoda u Nedakusima, Gubavau, Slijepač mostu i Džafića brdu. Opština je i 2013. godine pokazala značajnu brigu o multinacionalnom i multikonfesionalnom skladu kroz njegovanje različitih  duhovnih vrijednosti. Za potrebe rekonstrukcije i obnavljanja svetilišta u gradu prošle godine je izdvojeno 350.000 eura, a za rekonstrukciju gradske kapele, koja će biti završena ovih dana, izdvojeno je 250.000 eura. Cio projekat premašio je pola miliona eura. Istakao bih i izgradnju aneksa sportske hale u Nikoljcu, u kojoj je smješten Dizaster rikaveri centar, a grad je dobio i savremenu gradsku biblioteku čime se, uz brojna kulturna dešavanja tokom godine, na neki način potvrđuje njegova bogata kulturna zaostavština.

PITANJE: Da li će uspješan trend, kada je riječ o poboljšanju  infrastrukture, biti nastavljen i u ovoj godini?

Među najvažnijim infrastrukturnim projektima u ovoj godini, svakako je izgradnja gradske tržnice ( gradskog bazara), zašta je obezbijeđeno 1,5 miliona eura. Radovi će uskoro početi i na izgradnji završne faze magistralnog puta Slijepač most-Pljevlja, na dionici od Pavinog Polja do Kovrena, koja je najzahtjevnija tokom dosadašnje izgradnje. Za te namjene izdovjeno je 4 miliona eura. Proklamovanom idealu Crne Gore kao ekološke države i smaragda ovog djela Evrope, daćemo doprinos kroz izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Ova investicija vrijedi 25 miliona eura. U toku je tender za izgradnju prve faze, vrijedan 5,25 miliona eura. Projekat će u značajnoj mjeri pomoći Evropska komisija. Veoma važan projekat je i Azmont centar za obuku radnika, koji će dobiti priliku za posao na izgradnji turističkog kompleksa u Kumboru, čija vrijednost premašuje 500 miliona eura.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније