Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2014. 08:47 >> 08:47

STATUS OPŠTINE

U februaru vanredno o Gusinju

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uskoro će, kada se za to stvore proceduralni uslovi, krenuti u pripremu izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim će Gusinju biti vraćen status opštine.

 


O tom dokumentu, ukoliko ga Vlada usvoji, Skupština Crne Gore bi mogla raspravljati na vanrednoj sjednici, najranije u prvoj polovini februara.

Prema saznanjima Dana, Vlada je na prekjučerašnjoj sjednici verifikovala zaključak kojim je ranije prihvaćena inicijativa da se izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore Gusinju vrati status opštine. Zaključak je proslijeđen Generalnom sekretarijatu Vlade koji treba da ga uputi Službenom listu Crne Gore na objavljivanje.

Odluka Vlade kojom je prihvaćena inicijativa da Gusinje ponovo dobije status punopravne opštine stupa na snagu osmog dana nakon objavljivanja u Službenom listu. Iz MUP-a je Danu saopšteno da od tog trenutka počinje da teče rok od 30 dana u toku kojeg oni Vladi treba da dostave Predlog izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Najavljuju da će MUP u najkraćem mogućem roku predložiti izmjene pomenutog zakonskog teksta. Po proceduri, predložene izmjene zakona treba najprije da usvoji Vlada i proslijedi ih Skupštini.

Da bi parlament u najkraćem roku raspravljao o izmjenama zakona, biće neophodio da Vlada, kao predlagač, uz ovaj dokument podnese i zahtjev za sazivanje vanrednog plenarnog zasjedanja.

Ukoliko Vlada, a nakon toga i Skupština, usvoje izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Gusinje će postati 23. opština. Nedavno je, takođe odlukom Skupštine, status opštine vraćen području Petnjice.

U slučaju da Gusinje ponovo postane opština, lokalni izbori će morati da budu istovremeno održani na tom području i u Plavu, iz čijeg se sastava izdvajaju. To je obaveza iz nedavnih izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji, usvojenih na inicijativu Demokratskog fronta.

Građani Gusinja su 8. januara prošle godine na referendumu ubjedljivom većinom zatražili da se tom području vrati status punopravne opštine.  Na vraćanje statusa punopravne opštine čekaju u Golubovci i Tuzi. Demokratska partija socijalista, međutim, pokušava da sa predstavnicima albanskih stranaka ispregovara da sadašnje gradske opštine Tuzi i Golubovci ostanu u sastavu Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније