Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

П.Р.

22. 10. 2022. 19:39 >> 19:42

ĐUKANOVIĆ

"Kina doprinosi očuvanju stabilnosti na globalnom planu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Kina može da svojom veličinom i dimenzijom veoma puno doprinese, i doprinosi, očuvanju stabilnosti prosperiteta na globalnom planu.

Đukanović je u intervjuu za kinesku TV "CGTN" kazao da je Komunistička partija Kine prošle godina obilježila svoju prvu 100-godišnjicu i ostvarila svoj prvi 100-godišnji cilj - dostizanje umjerenog prosperiteta zemlje.

"Rezultati koji su ostvareni u tom periodu su zaista impresivni. Kina je postala u međuvremenu druga ekonomija u svijetu. Kina je 10 godina ranije uspjela da ostvari sve ciljeve agende održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). Kina je danas, otprilike, na nivou od 18,5 odsto svjetske ekonomije. Dakle, to su rezultati koji, svakako, zaslužuju puno poštovanje i koji ukazuju na odgovorno vođenje državnim interesima tako značajne zemlje kao što je Kina", kazao je Đukanović.

Imajući u vidu mjesto koje Kina zauzima na globalnoj sceni, Đukanović je ocijenio da je to razlog za poštovanje najšire međunarodne zajednice.

"Kina može da svojom veličinom i dimenzijom veoma puno doprinese i doprinosi očuvanju stabilnosti prosperiteta na globalnom planu. Ako je suditi na osnovu upravljačke sposobnosti u ranijem periodu, onda nema nikakve sumnje da ćete i na ovogodišnjem Kongresu uspjeti da pravilno definišete svoj cilj i da ćete posvećeno nakon Kongresa raditi na ostvarivanju tog cilja i doprinositi daljem prosperitetu Kine i samim tim činiti veoma značajnu kontribuciju u daljem globalnom razvoju stabilnosti", zaključio je Đukanović.

Podsjetimo, Komunistička partija Kine danas je na zatvaranju svog kongresa potvrdila "centralnu ulogu" Si Đinpinga i objavila novi sastav Centralnog komiteta. 

Kongres partije, 20. od formiranja Komunističke partije Kine 2021, održan je u osjetljivom kontekstu za Kinu suočenu sa uspooravanjem rasta zbog ponovljenih zaključavanja zbog kovida i diplomatskim tenzijama sa Zapadom.

Tokom sedam dana, oko 2.300 delegata izabrano u raznim tijelima partije, zasjedali su iza zatvorenih vrata sa zadatkom da rekonstruišu vladajući tim partije, analiziraju aktuelna pitanja svjetske privrede i zacrtaju dalji smjer razvoja zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније