Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

27. 11. 2022. 13:54 >> 13:57
2

BAJRAMSPAHIĆ

Vlada bez povjerenja nema pravo da uvodi CG u Otvoreni Balkan

Manjinska Vlada, koja je izgubila povjerenje Skupštine i zapostavila evropske obaveze, nema pravo da uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan, i to u trenutku kada država nema funkcionalne institucije, poručila je građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić.

Ona je agenciji MINA, komentarišući Analizu o prednostima i manama učešća u Otvorenom Balkanu, kazala da je postojala obaveza da se ta regionalna inicijativa proanalizira iz svih uglova na kompetentan način, uz ekspertsku podršku.

"Budući da ministri iz URA-e i Socijalističke narodne partije slijepo insistiraju na ovome, ne rukovodeći se interesima države Crne Gore", navela je Bajramspahić.

Ona je ukazala da je nadležnost da, u koordinaciji sa resorima razmotri inicijativu i iznese stav i ponudi Vladi, bila na potpredsjednici Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarki evropskih poslova Jovani Marović, koja je podnijela ostavku na te funkcije.

Bajramspahić je rekla da je, kada je Marović ponudila Vladi stručnu i nepristrasnu analizu, ministar pravde uradio sve da uguši činjenice i da spriječi temeljno bavljenje tom temom.

"U Vladi u kojoj se ne baštini pluralizam mišljenja niti se uvažava stručni pristup, Marović je ostala usamljena u odbrani principa i profesionalizma, i kao društvo treba da zapamtimo njen doprinos javnom interesu", istakla je Bajramspahić.

Kako je kazala, pokušaj dijela Vlade da analizu cenzurišu i upodobe svojim političkim interesima, samo je vrhunac u nečemu što je praksa Vlade bila i do sada.

"Manjinska Vlada, koja je izgubila povjerenje Skupštine, izgubila četiri ministra, zapostavila evropske obaveze, i to u trenutku kada Crna Gora nema funkcionalne institucije i stanje se pogoršava iz dana u dan, nema nikakvo pravo da uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan", poručila je Bajramspahić.

Ona je rekla da se Vlada ni do sada nije vodila stručnim kriterijumima u donošenju odluka, već isključivo uskostranačkim, zbog čega, kako je kazala, uživa podršku manje od tri odsto građana.

Bajramspahić je navela da je jedna od manipulacija koji uporno nameću da se svako ko je protiv „Otvorenog Balkana“ nacionalista koji je za izolaciju Crne Gore, za njenu „zatvorenost i začaurenost“.

„To je čista neistina i podmetanje. Crna Gora je članica oko 50 regionalnih inicijativa i nikad nije bila ocijenjena negativno u vezi sa međususjedskom saradnjom. Drugim riječima, Crna Gora je već otvorena i kooperativna“, naglasila je Bajramspahić.

Prema njenim riječima, Otvoreni Balkan je igralište za autoritarne vođe Balkana, koji formiraju svoju teritoriju prema kojoj neće biti prevelikih barijera za protok roba.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније