Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

17. 04. 2023. 20:04 >> 20:09
5

PRETUČENI MLADIĆI U BARU

Pribilović: Etničko i vjersko nasilje se ne zove - vršnjačko

Poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović kaže da prebijanje dvojice atletičara iz Sarajeva u Baru nije slučaj vršnjačkog nasilja, već kako ističe, Riječ je o nasilju na etničkoj i vjerskoj osnovi.

“Nažalost, o napadu na sportiste iz Sarajeva većina naših medija i odgovornih funkcionera govori kao o “vršnjačkom nasilju”. Ali, nijesu se potukla tamo neka djeca ispred škole oko neke cure ili ko će prvi da igra basket. Zato ovo nije slučaj vršnjačkog nasilja. Riječ je o nasilju na etničkoj i vjerskoj osnovi. Dječaci su napadnuti isključivo zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti, i dok se to baš tako ne definiše, i osudi medijski i politički, neće ni biti adekvatno adresirano u društvu. Odnosno, biće prikriveno iza floskule o “vršnjačkom nasilju”, a zapravo je mnogo opasnije”, poručila je Pribilović u izjavu za medije.

Takvom praksom, kako kaže, nastaviće se “stavljanje pod tepih” činjenice.

“Kod nas u Crnoj Gori u posljednje vrijeme raste mržnja i netrpeljivost prema pripadnicima drugih etničkih i vjerskih grupa i ovo nije ni prvi, a nažalost ni posljednji ovakav slučaj”, navela je Pribilović.

Zato je, kako kaže, važno podizati svijest u društvu o alarmirajućim motivima koji stoje iza ovakvih napada, etnički i vjerski obojenih.

“Važno je osuditi one aktere našeg društva i udruženja koja se kriju iza religije a zapravo siju klicu podjele i mržnje prema drugome, i indoktriniraju mlade ljude mržnjom prema drugom i drugačijem. Nažalost, sve ovo podsjeća na našu ne tako davnu, mračnu prošlost, na incidente koji su naizgled bili banalni a slijedili su sve gori i opasniji. Zato smo kao društvo dužni, za početak, da pogubne pojave nazivamo pravim imenom, a ne da ih skrivamo eufemizmima i pogrešnim dijagnozama stanja u društvu”, zaključila je Pribilović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније