Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

12. 09. 2023. 15:25 >> 19:47
5

MILATOVIĆ

Nadam se da će nova vlada dati podršku Rimu za EXPO 2030.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da će nova crnogorska vlada promijeniti odluku koju je donijela 43. vlada u tehničkom mandatu i dati podršku Rimu kao domaćinu EXPO-a 2030. godine.

On je nakon sastanka sa predsjednikom Italije Serđom Matarelom kazao da je odluka Vlade u tehničkom mandatu došla u neprimjerenom trenutku, tik prije njegove zvanične posjete Rimu. To je, kazao je Milatović, konstatovao i predsjednik Italije.

"Objasnio sam moju jasnu poziciju da Crna Gora treba da nastavi svoju jasnu spoljnu politiku i u tom smislu je podrška Rimu kao domaćinu EXPO-a 2030. godine za mene nesporna tako da nadam se da će nova crnogorska vlada promijeniti ovu odluku koja je trenutno donesena na brzinu od strane vlade u tehničkom mandatu", kazao je Milatović.

On je kazao i da razumije podršku Rijadu.

"Ipak, Italija je nama strateški važna zemlja, koja je prijatelj, koja čuva crnogorsko nebo, koja je saveznik u okviru NATO saveza i koja će u narednom periodu i nakon ovog sastanka koji sam imao sa predsjednikom, dodatno dati podršku crnogorskom učlanjenju u EU. Mislim da zbog svega onog što dijelimo sa Italijom kroz vrijeme i zbog svega onoga što može da pomogne Crnoj Gori u narednom periodu, da je ova odluka vlade bila nedovoljno dobra", kazao je Milatović.

Milatović je nakon satanka sa matarelom kazao da su se složili da je njegova današnja posjeta Rimu dobar zamajac unapređenju odnosa Crne Gore i Italije.

Crnogorski predsjednik smatra da su odnosi dvije zemlje, kao je kazao, "imali sporiju fazu u prethodnih, rekao bih možda par godina".

"Moja današnja posjeta Rimu je potreba Crne Gore da dodatno stavi fokus na svoj evropski put i da dodatno informišemo Rim i o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori", kazao je Milatović.

On je naveo i da je u razgovoru sa predsjednikom Matarelom dobio snažnu podršku Rima i Italije da Crna Gora nastavi kako je krenula i da bude prva naredna članica Evropske unije.

"Složili smo se i da što prije treba staviti u fokus i revitalizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Italije i Crne Gore koji je potpisan 2010. godine", kazao je Milatović i najavio da će ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani, koji je prisustvovao današnjim razgovorima, po formiranju nove crnogorske vlade posjetiti Podgoricu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније