Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

13. 09. 2023. 13:34 >> 20:14
2

ABAZOVIĆ O PODRŠCI RIJADU

Moramo da se otvaramo ka svijetu, ni EU nema jedinstven stav

Na pitanja novinara o odluci Vlade da podrži Saudijsku Arabiju za organizatora Svjetske izložbe EXPO 2030 premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je kazao da Crna Gora treba da vodi aktivnu diplomatiju te da ni Evropska unija nema jedinstven stav o tom pitanju.

Abazović je kazao da oni koji kritikuju a možda ne znaju procedure, vide koje zemlje EU su podržale Rijad. On je kazao i da su SAD podržale Rijad.

"Mi Italiju podržavamo u svemu kao i oni nas. Oni su naši bliski partneri. Podržaćemo ih i za jednu visoku poziciju koja se tiče vojske odnosno NATO-a i nadam se da će onda biti jednako aktivni da se zahvale kao što su sada kritikovali", kazao je Abazović nakon obilaska adaptiranih radova na školi "Daciće" u Rožajama.

On je naveo da je Saudijska arabija spremna da finansira jedan višemilionski projekat u Crnoj Gori.

"Mi smo načelno rekli da to treba da bude iz oblasti obrazovanja. Vidjećemo. Ali i bez toga moramo da znamo da treba da se otvaramo u svjetu, da vidimo šta ćemo sa turističkom privredom, moramo da znamo da oni postaju svjetska super sila", kazao je Abazović.

Na pitanje da li je podrška Rijadu "kupljena" kazao je da mu se zbog načina na koji se tretira ovo pitanje čini da ono ima drugačiju pozadinu.

"Ja to ne vežem to za bilo koji projekat podrške, oni ako podrže a vjerujem da hoće, samo naprijed Crna Gora je zahvalna, ali mi moramo da razumijemo da se radi o svjetskoj izložbi a već smo 2015. podržali Milano pa da malo imamo otvarane i prema nekim drugim zemljama.

"Sve ovo kako se tretira, čini mi se da ima drugu pozadinu. Da smo podržali Rim, bi li ispalo da su nas kupili zbog evropske integracije? Šta bi bilo da smo podržali Južnu Koreju, da su nam dali predstavništvo Samsunga? Neozbiljno je, žao mi je što ljudi ili nemaju dovoljno informacija, ili ne znaju proceduru, a pričaju o nečemu", dodao je.

On je istakao i da Vlada Crne Gore nije promijenila odluku.

"Da li je bivši predsjednik nekome obećao nešto? Ako jeste neka ga potraže u Gorici C i vide sa njim", zaključio je Abazović.Podsjećamo, grupa nevladinih organizacija juče je saopštila da su Vladi uputili protestno pismo zbog odluke da se Saudijskoj Arabiji, a ne Italiji, pruži podrška za organizovanje sajma. Predsjednik države Jakov Milatović takođe je juče, tokom posjete Rimu, rekao kako se nada da će Vlada promijeniti odluku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније