Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

22. 09. 2023. 09:13 >> 09:13

MARKIĆ

Podrška svim naporima ka jačanju i revitalizaciji UN sistema

Crna Gora je snažno posvećena principima Povelje UN-a, kazao je državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Robert Markić i uputio podršku svim naporima ka jačanju i revitalizaciji UN sistema.

Markić je to kazao učestvujući na Ministarskom sastanku Grupe prijatelja za medijaciju na temu „Inkluzija i vlasništvo u medijaciji“, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Sastankom su predsjedavali šefovi diplomatija Republike Turske Hakan Fidan i Republike Finske Elina Valtonen, u svojstvu kopredsjedavajućih ovom inicijativom, a prisutnima se obratila i zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari DiKarlo.

Kako se navodi u saopštenju MVP-a, Markić je, tokom istupanja, naglasio značaj mirnog rješavanja sporova, uz primat diplomatije i multilateralizma koji vode ka medijaciji.

On je istakao, da je u vremenu kada se čovječanstvo suočava sa konfliktima, humanitarnim i izbjegličkim krizama kakvim nijesmo svjedočili od II Svjetskog rata, jako je važno uložiti sve napore da pređemo sa riječi na djela.

"Mala investicija u cilju jačanja kapaciteta za sistem medijacije u okviru UN-a, može imati višestruke i dugoročne benefite u ublažavanju krupnih posljedica konflikata", naglasio je on.

Podsjetio je, takođe, da Crna Gora čvrsto podržava značajnije učešće žena u svim fazama prevencije i mirnog rješavanja nastalih sporova, posebno kroz sprovođenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, koja akcenat stavlja na snažniju ulogu žena u pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Ukazavši na potrebu podizanja svijesti među zemljama o mogućnostima koje model posredovanja nudi, Markić je istakao značaj rada Grupe za medijaciju i zahvalio domaćinima na dugogodišnjim naporima koje preuzimaju u pogledu adekvatne promocije modela medijacije u diplomatiji.

"Domaćini sastanka, ministri Fidan i Valtonen, su ocijenili da su medijacija i mirovno posredovanje relevantniji nego ikada, te da njihova važnost posebno dolazi do izražaja u vremenima globalne polarizacije i rastućih kriza i kada se svijet suočava sa krizama koje zahtijevaju zajedničku akciju i ujedinjene napore. Naglasili su da fokus mora biti na obezbjeđivanju inkluzivnih procesa iz kojih mogu proizaći trajna rješenja aktuelnih konflikata, a koji će, istovremeno, pomoći u prevenciji novih i saniranju već nastalih posljedica", navodi se u saopštenju.

Zaključili su da Grupa mora nastaviti da radi na osnaživanju uloge medijacije i održanju mirovnog posredovanja na dnevnom redu UN-a, posebno imajući u vidu da sukobi postaju sve složeniji i učestaliji u cijelom svjetu.

I zamjenica Generalnog sekretara UN-a Rozmari DiKarlo je kazala da su konflikti u svijetu sve složeniji i nerješiviji, te da je aktuelni trenutak prelomna tačka koja zahtijeva preispitivanje tradicionalnih modela medijacije.

"Danas, efikasno posredovanje i prevencija sukoba zahtijevaju sveobuhvatne pristupe, političku hrabrost, istinsko regionalno i međunarodno partnerstvo i mjere na nacionalnom nivou, ali iznad svega, kako je istakla, zahtijevaju veće povjerenje – među državama članicama i sa Ujedinjenim narodima. Di Karlo je poručila da su inkluzivni pristupi posredovanja potrebni kako bi se uhvatili u koštac sa složenim, osnovnim uzrocima savremenih sukoba, ocijenivši da održivo posredovanje i rezultati prevencije zahtijevaju snažno vođstvo nacionalnih aktera", zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније