Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

03. 10. 2023. 22:56 >> 16:03
11

SAOPŠTENjE PREDSJEDNIŠTVA

PES: Pejović više nije naš član, očekujemo da vrati mandat

Poslanica Jevrosima Pejović nije više član Pokreta Evropa sad, saopštio je ovaj pokret.

U svom saopštenju, PES je naveo da je Pejović "usljed nepoštovanja zaključaka Izvršnog odbora, odbijanja da poštuje odluku ogromne većine članova Glavnog odbora (GO) i kršenja Statuta partije, odlučila da više ne bude dio PES-a". 

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i upoznalo bivšu poslanicu PES-a da ima apsolutno pravo na drugačiji stav i mišljenje, ali da nije u skladu sa demokratskim načelima i Statutom insistirati na stavu manjine u odnosu na ubjedljivu većinu opredijeljenih. Izuzetno cijenimo odnos ostalih kolega koji, iako su imali drugačiji stav na organima partije, ostaju dosljedni demokratskom načelu da se poštuje volja većine, što je praksa u svim demokratskim političkim organizacijama", poručili su iz ovog pokreta, na čijem je čelu Milojko Spajić. 

Dodali su da žale zbog, kako su naveli, "iznuđenog poteza".

"Kao organizacija ostaćemo istrajni u poštovanju demokratskih pravila, kako bi se stekli uslovi za deblokadu parlamenta i formiranje nove Vlade, sprovođenje reformi i realizaciju programa Evropa sad 2. Naš Pokret će istrajati na odluci Glavnog odbora da formira 44. Vladu sa onima koji su podržali lidera PES-a za mandatara na konsultacijama kod predsjednika države. Onima koji su se odlučili za drugačiji izbor, želimo uspješan parlamentarni rad s ostalim kolegama iz opozicije", poručuju iz PES-a.

Prema njihovim riječima, iako Ustav konstatuje da je poslanik i vlasnik svog mandata, očekuju da Pejović vrati mandat PES-u.

"Iz razloga što je status člana parlamenta stekla zahvaljujući parlamentarnoj listi koju je predvodio Spajić, čiji je predlog za novu Vladu i parlamentarnu većinu poslanica odbila da podrži", zaključeno je u saopštenju. 

Podsjetimo, Izvršni odbor Pokreta Evropa sad (PES) predložio je prošle sedmice Predsjedništvu da Radinka Ćinćur i Pejović budu isključene iz partije.

Kao razlog tada su naveli nepoštovanje odluka Glavnog odbora i opstrukcije oko formiranja parlamentarne većine.

Ćinćur i Pejović ostale su pri stavu da ne podrže Vladu koju je predložio predsjednik tog političkog subjekta i mandatar Spajić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније