Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 04. 2014. 09:18 >> 09:18
17

ZBOG UKRAJINE

Đukanović: Ne tražimo prečice do NATO-a

Premijer Milo Đukanović rekao je da Crna Gora ne traži prečice ili popuste za članstvo u NATO alijansi zbog krize u Ukrajini. Poručio je da naša zemlja vrlo ažurno ispunjava postavljene standarde, navodeći kako je ubijeđen da će i ono što je preostalo biti ispunjeno do Samita u Velsu, kako bi tada mogli da kažemo: „Mi smo spremni“.

 

 

Đukanović je rekao i da u ovom trenutku, iz objektivnih razloga, tema proširenja „nije pod potrebnom pažnjom svih članica NATO saveza“.

Upravo je posjeta Vašingtonu, kako je rekao, bila napor koji je Crna Gora uložila s namjerom da se pojača interesovanje vašingtonske adrese za senzibilnost očekivanja zvanične Podgorice.

„Potrebno je  nastaviti sa naporima na završavanju preostalog dijela naših obaveza, ali i naporima da na važnim NATO adresama povećamo senzibilnost na to što su naša očekivanja. Učinilo mi se da je potrebno pojačati pažnju za naše aspiracije. U ovom trenutku, iz objektivnih razloga, tema proširenja nije pod potrebnom pažnjom svih članica NATO-a, i ovo je bio napor koji smo uložili s tom namjerom da pojačamo interesovanje vašingtonske adrese, imajući u vidu njen značaj, ali i mogućnost uticaja na druge važne adrese koje opredjeljuju NATO politiku. Zadovoljan sam načinom na koji se razumije taj naš napor“, rekao je Đukanović u intervjuu za Glas Amerike.

"Ne plašimo se onog što je do nas"

Posjeta Vašingtonu je, kako je rekao, učvrstila povjerenje i partnerstvo. Premijer iz Amerike, kako je rekao, odlazi s mnogo više optimizma.

„Dobio sam podršku koju smo tražili. U razgovorima koje smo imali definitivno je saopšteno da SAD, ne samo razumiju, već i podržavaju ambiciju Crne Gore da postane dio NATO. Naravno, sa svih adresa je saopšteno da moramo nastaviti sa refromama. Ovdje smo čuli riječi podrške za našu aspiraciju da iz Velsa dobijemo poziv. Čuli smo nešto što je nedostajalo prethodnih mjeseca. To nas ohrabruje da nastavimo sa aktivnostima i očekujemo da će inicijativom Vašingtona i na drugim važnim NATO adresama porasti interesovanje za temu proširenja, da će to biti tačka dnevnog reda, a onda je na nama. Mi se ne plašimo onog što je do nas“, jasan je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje koliko situacija u Ukrajini može povećati šanse Crnoj Gori da postane članica na samitu u Velsu, Đukanović je rekao da su mišljenja podijeljena, jer sa jedne strane postoje stavovi da sada nije vrijeme za proširenje „i da vjerovatno treba raditi na konsolidacije postojeće zajednice“, dok sa druge strane zagovornici proširenja, upravo krizom u Ukrajini, pravdaju svoje stavove da treba ubrzati proces proširenja.

Podrška članstvu porasla za 15 odsto

„Mi smo na stanovištu da treba nastaviti sa osmišljenom i ofanzivnom politikom proširenja. To znači da svako treba da ispuni svoje obaveze. Ne tražimo zbog krize u Ukrajini neke prečice ili popuste u pogledu ispunjavanja standarda. Vrlo ih ažurno ispunjavamo i ubijeđen sam da ćemo u narednim mjesecima ispuniti ono što je ostalo i da ćemo uoči Samita u Velsu reći: 'Mi smo spremni'. Ali jednako tako tražimo i da aktuelna NATO zajednica ne skloni na potpunu marginu svoje pažnje pitanje proširenja zbog krize u Ukrajini“, pojasnio je premijer Đukanović.

Govoreći o tome koji su to konkretni rezultati koje treba pokazati uoči Samita u Velsu, Đukanović je podsjetio na četiri važne oblasti na kojima Crna Gora vrijedno radi. Ukazao je na činjenicu da smo u najvažnijoj oblasti vladavine prava otvorili pregovaračka poglavlja s EU.

„Izvršili smo ustavne promjene, usvojili nove zakone koje utiru put većoj nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa. Imamo vrlo konkretne rezultate o kojima je javnost obaviještena posljednjih nedjelja, gdje se pokazalo da je novi sistem već počeo da funkcioniše. Napravili smo ozbiljne pomake na planu reforme bezbjednosti“, rekao je Đukanović, navodeći i kako je podrška javnosti članstvu u NATO za svega osam mjeseci porasla za 15 procenata.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније