Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 04. 2014. 15:58 >> 15:59

SKUP U BUDVI

Pripremamo se za aktivno korišćenje EU fondova

Transnacionalna saradnja doprinosi održivom i uravnoteženom razvoju na evropskoj teritoriji, što je jedan od ciljeva regionalne politike EU, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za IPA program Aleksandar Andrija Pejović.

 

Konferencija posvećena transnacionalnim programima Jugoistočna Evropa (JIE) i Mediteran (MED) održana je danas u Budvi, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Skup su otvorili državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović i predstavnica Delegacije Evropske unije Donata Von Sigsfeld.

Pejović je podsjetio na do sada ostvarene rezultate i istakao da je u okviru programa Jugoistočna Evropa i Mediteran realizovano ukupno 39 projekata, čija vrijednost u Crnoj Gori je preko četiri miliona eura.

"Iz tih razloga, kako je kazao, realizacija projekata u okviru navedenih programa veoma je važna za ispunjenje ciljeva i politika EU, kao i za jačanje saradnje i razmjenu dobrih praksi i inovativnih pristupa. Kroz učešće u prekograničnim i transnacionalnim programima, kao i kroz saradnju sa partnerima iz zemalja članica EU, Crna Gora se priprema za aktivno korišćenje strukturnih fondova, koji će joj biti dostupni kada postane punopravna članica EU", dodao je Pejović.

Donata Von Sigsfeld iz Delegacije EU čestitala je Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija na organizaciji konferencije na kojoj su korisnici transnacionalnih programa iz Crne Gore i regiona imali priliku da razgovaraju o rezultatima, uspjesima, naučenim lekcijama i razmijene stečena iskustva.

Ona je istakla da je učešće u ovim programima veoma značajno u procesu pristupanja EU jer se na taj način uspostavljaju direktna partnerstva između zemalja članica EU i kandidata i potencijalnih kandidata. Značaj i uspjeh ovih programa ogleda se i u tome što uspostavljena saradnja među partnerima iz različitih zemalja kroz realizaciju projekata, nastavlja da postoji i unapređuje se i po njihovom završetku.

Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja učesnica programa, upravljačkih struktura programa, kao i predstavnici institucija koje sprovode JIE i MED projekte u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније