Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

03. 12. 2023. 07:11 >> 07:11

HOLANDIJA

"Nova Vlada da radi na pristupanju EU, pravni sistem na potezu

Vlada Holandije ohrabruje novu Vladu Crne Gore da radi na procesu pristupanja EU i neophodnim reformama, navodi se u "Pismu parlamentu“ o pitanju proširenja EU, s posebnim osvrtom na Zapadni Balkan. Dokument je dostavljen od holandske vlade tamošnjem parlamentu, a povodom novembarskih izvještaja Evropske komisije i njenog plana rasta za zapadni Balkan, koji su predstavljeni u Briselu.

Kako se ističe u dokumentu holandske vlade, od početka pristupnih pregovora sa EU 2012. godine, otvorena su sva poglavlja sa Crnom Gorom a pregovori o tri poglavlja su već okvirno završeni.

"Napredak u reformama vladavine prava još je od suštinskog značaja i nastaviće da određuje tempo procesa pristupanja, u skladu sa pregovaračkim okvirom. Duboka politička polarizacija, nestabilnost vlade i nefunkcionalan Ustavni sud su praktično zaustavili proces donošenja odluka i reformi, što je rezultiralo odlaganjem pregovora o pristupanju", navodi se u dokumentu holandske vlade.

Prema Komisiji, ukazuje se, ispunjavanje privremenih standarda u oblasti vladavine prava je prioritet. Važno je da Crna Gora napreduje u reformama pravosuđa, borbi protiv korupcije i borbi protiv organizovanog kriminala, dodaje se, uz napomenu da je potrebno adresirati preostale preporuke Venecijanske komisije, ODIHR-a i GRECO-a.

"Evropska komisija naglašava da je Crna Gora dom najvećem broju Ukrajinaca od svih zemalja Zapadnog Balkana i pohvaljuje njeno kontinuirano 100% pridržavanje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU. Što se tiče migracija, Evropska komisija pozdravlja poboljšanu saradnju sa Fronteksom. Potrebni su dalji koraci za jačanje upravljanja granicom i potpuno usklađivanje sa viznom politikom EU. Komisija saopštava da se šema zlatnog pasoša zaustavlja krajem 2022. godine", ističe se u dokumentu vlade Holandije.

Prema mišljenju Vlade Holandije, Crna Gora ostaje lider u pogledu spremnosti za preuzimanje obaveza iz članstva u EU. Napominje se da su otvorena sva pregovaračka poglavlja sa Crnom Gorom.

"Istovremeno, Vlada je saglasna da je politička polarizacija u Crnoj Gori praktično dovela do zastoja reformi. Izvještaj (Evropske komisije) daje realističnu sliku i identifikuje precizno tačke zbpog kojih postoji zabrinutosti. Pored suštinskih izazova, Crna Gora ima i probleme sa kapacitetom, dodatno pojačane velikim promjenama sa svakom novom političkom promjenom. Kvalifikacije Evropske komisije o slabom napretku su opravdane. Nedostatak napretka u prošloj godini nije postojao zato što usvojene reforme nijesu ispunjavale standarde EU, već zato što reformi gotovo da nije bilo. Na primjer, parlament nije mogao da se bavi desetinama zakona, zbog opstrukcije opozicije, a kasnije i zbog raspuštanja parlamenta", piše u pismu Vlade.

Međutim, dodaje se, Vlada priznaje odlučnu akciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju, koja je dovela do nekoliko istraga na visokom nivou.

"Čini se da ovi tekući slučajevi ukazuju na duboku infiltraciju u vladine strukture, uključujući najviše nivoe pravosuđa i policije. Na redu je pravni sistem da obezbijedi odgovarajući epilog. Vlada takođe ohrabruje Crnu Goru da uloži dodatne napore kako bi se smanjio obim stranog uplitanja i dezinformacija i povećala otpornost na hibridne prijetnje. U tom kontekstu, Crna Gora će morati da poradi na svojoj sajber bezbjednosti, koja se pokazala kao izuzetno ranjiva. Vlada pozdravlja nastavak 100% usklađivanja sa spoljnom i bezbjednosnom politkom EU, iako postoje izazovi u primjeni sankcija EU protiv Rusije. Pozitivni su i pojačana saradnja sa Fronteksom i dugo najavljivano ukidanje šeme zlatnog pasoša. Ograničeni kapaciteti za efikasno upravljanje granicom i procedurama azila predstavljaju zabrinutost i potrebno je dalje usklađivanje sa viznom politikom EU. U skladu sa preporukama Komisije, Vlada ohrabruje novu Vladu Crne Gore da radi na procesu pristupanja EU i neophodnim reformama", navodi se u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније