Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ N1 ]

20. 12. 2023. 18:24 >> 18:36
6
Čitaj mi:

OBJAVLJENO U SLUŽBENOM GLASNIKU

Nebojša Rodić ambasador Srbije u Crnoj Gori

Kako je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije, Nebojša Rodić je ukazom predsjednika Aleksandra Vučića postavljen na dužnost ambasadora u Crnoj Gori.

U Službenom glasniku objavljen je „Ukaz o postavljenju na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori“.

„Postavlja se Nebojša Rodić na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori. Ovaj ukaz stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”“, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Nebojša Rodić je u junu 2018. imenovan za ambasadora Srbije u Austriji, a prije toga u septembru 2014. godine imenovan za srpskog ambasadora u Azerbejdžanu, pisao je Istinomer.

Rođen je 1953. godine u Šapcu.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine, pravosudni ispit položio 1979, godine, magistrirao je 2000. godine, a 2008. godine je doktorirao. U Centru visokih vojnih škola "Maršal Tito“ završio je Školu narodne odbrane. 

Bio je sekretar Republičke izborne komisije od 1997, kao i sekretar Komisije za sprovođenje referenduma o stranom posredovanju u rješavanju kosovske krize, 1998. godine.

Vlada Srbije ga je imenovala u avgustu 2012. godine za šefa Bezbjednosno-informativne agencije.

On je na to mjesto došao sa funkcije generalnog sekretara predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Raniji predsjednik Nikolić ga opisuje kao "pravnika stare škole koji je posvećen državi, a ne špijuniranju, praćenju i pravljenju tajnih dosijea“.

Kada je postavljen za šefa BIA, kako piše Istinomer, u javnosti se pojavila informacija da je Rodić bio sekretar Republičke izborne komisije 1996. i 1997. godine, kada je tadašnja opozicija optužila RIK za krađu izbora. SNS je uputila demanti.

"Nebojša Rodić nikad nije učestvovao u radu Izborne komisije 1996. godine, već je na tom poslu radio od aprila 1997. godine. Rodić je za svoj rad pohvaljen od OEBS-a i drugih međunarodnih predstavnika, jer je upravo on smijenio i zamijenio one koji su učestvovali u izbornim manipulacijama", naveli su. 

Na mjestu šefa BIA nasljeđuje Sašu Vukadinovića sa kojim je u RIK-u radio u vrijeme predsjedničkih izbora 2000. godine. Već u prvim mjesecima na čelu BIA, suočio se sa aferom prisluškivanja telefona Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, piše Istinomer.

Listinge telefona predsjednika države i potpredsjednika vlade navodno je tražila Uprava kriminalistčke policije MUP-a, a što je BIA otkrila i spriječila.

U reformisanoj Vladi Republike Srbije, septembra 2013. godine, izabran je za ministra odbrane. Ovu funkciju obavljao je do aprila 2014. godine.

U penziji je od 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније