Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 05. 2014. 09:54 >> 09:56
34

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

“Drobnič se miješa u izborni proces”

Šef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič, svojim posljednjim izjavama uključuje se u predizbornu kampanju u Crnoj Gori, smatra crnogorski premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović. On je to kazao u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Upitan da prokomentariše Drobničevu izjavu da naša zemlja nije morala da se pridruži sankcijama Rusiji Đukanović kaže da postoje dva aspekta te izjave.

''Prvi je - čuo je to i dao je izjavu kojom je uzeo učešće u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori. Nije ovo prva izjava takve vrste. Prethodila joj je i ona da je problem Crne Gore što se vlast nije dugo mijenjala, što je politički nonsens. Nije problem da li se vlast mijenja, nego da li se vlast demokratski bira. Drugi aspekt ove izjave je taj da je ona nepotpuno interpretirana. Ako sam je dobro registrovao izgledala je ovako - Nije obaveza Crne Gore da se usaglasi sa stavovima EU, ali se to podrazumijeva. To su onda protivnici iskoristili odmah, ali moram priznati da bih se i ja teško snašao u izjavi u kojoj nešto nije obavezno ali se podrazumijeva”, kazao je Đukanović, gostujući u emisiji “U centar.

Đukanović je ponovio da opozicija, koju predvodi Demokratski front, želi da lokalne izbore, naročito u Podgorici, iskoristi kako bi osvojila vlast u cijeloj državi i destabilizovala Crnu Goru. Podsjetio je da su iz DF-a izbore u Podgorici najavili kao okidač za cijelu Crnu Goru.

Đukanović je kazao da je Slavoljub Stijepović trenutno optimalni kandidat DPS-a za gradonačelnika Podgorice.


Đukanović je poručio da DPS ima puno razloga za optimizam na lokalnim izborima u Podgorici i drugim opštinama, ali da mora biti i oprezna, naročito zbog dugog trajanja globalne ekonomske krize.

Premijer je ocijenio da je ovo najteže bitka koju DPS bije od referenduma.

Premijer je ocijenio da ne misli da je svaka potencijalna promjena vlasti pokušaj ugrožavanja države, ali i dodao:

''Ali u našim uslovima, kada vam neko najavljuje da ne mari mnogo za izbore u Podgorice, da ne mari mnogo za ono što je opredjeljenje građana Podgorice, već da mu ti glasovi trebaju da bi politički korumpirali koaliciju SDP i Pozitivne, da bi SDP izmakla podršku koju daje sada na državnom nivou, onda moram primjetiti da njihova osnovna posvećenost nije izborima u Podgorici, već posvećenost destrukciji Crne Gore'', kazao je lider DPS-a.

Lider DPS-a je ocijenio da DF i dalje dominantno čini NOVA, čija je ideologija četništvo.

"A projekcija Crne Gore im je provincija u sastavu Srbije. Da li ja tu nešto pretjerujem?. Zatim tu je Pokret za promjene koga je napustio svaki procrnogorski birač. Zatim imate Pozitivnu koja je kazala da je DF njen izbor. Sada imate SDP koji pristaje uz to. Do koje mjere, vidjećemo. Ništa ne doživljavam alarmantno. Smatrao bi alarmatnim kada bi DPS pravio takve izlete", poručio je Đukanović.

SDP ne može da ucjenjuje DPS

Podsjetio je da je lider SDP-a Ranko Krivokapić prije nekoliko mjeseci Pozitivnu Crnu Goru okarakterisao kao ''osedlanog konja Demokratkog fronta''.

''Sad je sa osedlanim konjem Demokratskog fronta u koaliciji. Toliko'', poručio je Đukanović.

''Djeluje malo šizofreno kada SDP zajedno s opozicijom glasa protiv odluka Vlade, ali sjedi u istoj toj Vladi. Za mene je bitno koji su to motivi, zašto to rade?. Najvažnije je šta je najopasnije za Crnu Goru'', pitao je Đukanović. Premijer je ocijenio da se očigledno radi o ''lošoj namjeri''.

Đukanović je poručio da niko, pa ni SDP ne može Demokratsku partiju socijalista, koja na izborima osvoji gotovo 90 odsto biračkog tijela koalicije, ucjenjivati sa time ko će biti kandidat za gradonačelnika ili predsjednika države.

Ne mogu sa 5,6 odsto na izborima da upravljaju državnom politikom, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li su DPS i SDP i dalje prirodni saveznici i da li će opstati vladajuća koalicija, premijer je ocijenio da se time ne opterećuje.

''Ne opterećujem se time. Opterećujem se time da DPS nastavlja dalje da razvija svoj program. Građani bi trebalo da nam daju puni mandat. Oni koji se kolebaju kome da daju glas, trebalo bi da daju mandat najjačem. Pa da građanima za četiri godine, položimo račune. I da nas smijene ako ne budemo dobro radili. Ali ne treba vise biti u situaciji da vas ucjenjuje neko sa 4 do 5 odsto glasova'', kazao je Đukanović.

On je istakao da u DPS-u vjeruju da će sami formirati vlast, a ako im bude trebala podrška nekog pokušaće da je obezbijede iz redova onih koji su im programski najbliskiji.

Uz ocjenu da je dosadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša obavio ogroman dio posla, Đukanović je kazao da je procijenjeno da je Stijepović najbolja ličnost koja može odgovoriti sledećoj fazi izgradnje Podgorice.

Đukanović je ocijenio da, dok je on premijer, u Vladu neće ulaziti niko ko ne priznaje simbole i državu Crne Gore.

Govoreći o situaciji u Kombinatu aluminijuma, premijer je kazao da bi bio zločin sada ugasiti KAP.

''Bio bi zločin zatvoriti KAP, posebno danas kad je završen najveći dio njegovog restrukturiranja, kada je sveden na optimalnu mjeru, kada više ne ugrožava elektroenergetski sistem i kada bi mogao da zaposli oko 500 radnika'', rekao je Đukanović.

Govoreći o poreskom dugu Elektroprivrede, Đukanović je kazao da je italijanski partner, A2A, prepoznajući važnost KAP-a, dozvolio da se fabrika snabdijeva strujom i da nastane dug za struju, ne želeći da na svojim leđima ponese teret odgovornosti za gašenje tako značajnog industrijskog kapaciteta.

''Je li sada odgovorno dozvoliti da dođe do raspada tog partnerstva i da partner iz zemlje članice EU napusti elektroenergetski sistem Crne Gore?'', pitao je Đukanović.

Premijer je ponovio da Crna Gora nije uvela nikakve sankcije Rusiji, već se pridružila mjerama Evropske unije prema određenim ličnostima. Đukanović je ocijenio da je Crna Gora, ukoliko želi u EU, dužna da slijedi politiku Evropske unije.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDJE.

 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније