Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V./R.B. ]

23. 01. 2024. 15:56 >> 06:39
3

SJEDNICA PSSE

Milatović u Strazburu: Izbor VDT-a do kraja januara

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obraća se poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i odgovara na poslanička pitanja.

Milatlović je rekao da će reforma pravosuđa i nova imenovanja doprinijeti da se ojača povjerenje u pravosudni sistem. 

"A to povjerenje dosad u Crnoj Gori nije bilo na visokom nivou. Nama su te reforme kamen temeljac za neke druge stvari", kazao je crnogorski predsjednik. 

On je naglasio da se prema izvještaju Reportera bez granica Crna Gora sada bolje kotira na indeksu medijskih sloboda. On je kazao da ima izazova po pitanju starijih napada na novinare, pa i ubistva novinara. 

"Nadam se da će biti opipljivih rezultata, pa i za one slučajeve koji su stari skoro 20 godina", kazao je MIlatović.  

Predsjednik Crne Gore rekao je u uvodnom obraćanju da je 2020. godine prekinuta vladavina jedne stranke, koja je trajala tri decenije a ta stranka je nastala iz komunističke partije. Tu vladavinu, kaže, karakterisali su slabo povjerenje u izborni proces i politizacija javne uprave. 

Tranzicija je, kaže, sada dovršena. 

"Crna Gora treba da postane društvo jednakih šansi za sve. Danas, skoro četiri godine kasnije, izbori u našoj zemlji više nijesu pitanje života i smrti, kao što je to slučaj drugdje u svijetu", rekao je Milatović.

On je rekao da je formiran odbor za izbornu reformu, i da su formirane ključne institucije koje suz zadužene za jačanje vladavine prava. Podsjetio je da su kompletirani Ustavni sud i Sudski savjet. 

"Do kraja janura, očekuje se da će izbor vrhovnog državnog tužioca biti završen, čime se izlazi iz višegodišnjeg v.d. stanja. Sve je realizovano uz veliku parlamentarnu podršku", rekao je Milatović. 

On je naglasio da sve to svjedoči o većoj političkoj zrelosti.

Procesuirani su, kaže, visoki zvaničnici policije i sudstva, mada organizovani kriminal i korupcija ostaju izazov. Posebno je ukazao na rad glavnog specijalnog tužioca. 

Šef crnogorske države naglasio je da je Crna Gora postigla ekonomske uspjehe, te da je veliki pad pretvorila u veliki rast. 

"Stabilnost finansijskog sistema dodatno je stabilizovana meritokratskim imenovanjima, posebno na mjestu guvernera Centralne banke"; kaže Milatović. 

On je podvukao da samo zemlja koja može da se suoči sa istorijskim istinama može da ozbiljno napreduje. Kazao je da je dužnost ove generacije političara da oprosti i da traži oprost, da se ne negiraju ratni zločini već da se ide putevima saradnje i boiljih odnosa.  

Milatović je naveo da Crna Gora nastavlja da poštuje pravni okvir vezan za poštovanje ljudskih prava i slobodu medija. On je rekao da će Crna Gora nastaviti da podržava medijske slobode, a posebno kroz izmjene Krivičnog zakonika kako bi se osigurao poseban tip zaštite. 

"To nije samo formalni korak nego i suštinska posvećenost", kazao je Milatović. 

Naveo je, da se u godini kada se obilježava 75. godina rada ove institucije posvećene postavljanju standarda i mjerila u zaštiti i unapređenju ljudskih prava, suočavamo sa međunarodnim sukobima koji naglašavaju složene izazove s kojima se susrijeće globalna zajednica.

“Svi smo svjedoci ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu. Želim da pohvalim Savjet Evrope za brzu i odgovarajuću reakciju time što je pokazano jedinstvo u slučaju ove krize bez presedana i što je iskazana čvrsta solidarnost s Ukrajinom”, rekao je predsjednik države.

On je istakao da tekuća ratna kriza na Bliskom istoku imperativno naglašava značaj brze akcije i uporne potrage za rješenjima kojima će se osnažiti mir i dodao, da Crna Gora duboko žali zbog izgubljenih života kako tokom terorističkog napada Hamasa u Izraelu, tako i nakon bombardovanja civilnih objekata koje je uslijedilo u pojasu Gaze.

“Crna Gora je bila među državama koje su podržale humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Rezolucijom se poziva na hitan prekid vatre, uz zahtjev da se humanitarna pomoć hitno pošalje u pojas Gaze, uključujući obnavljanje pristupa vodi i struji”, naveo je Milatović.

Na kraju, on je poručio da dok razmišljamo o napretku i izazovima kako u Crnoj Gori tako i na globalnoj pozornici, postaje evidentno da mir nije samo uzvišena težnja već, kako je kazao i kolektivna odgovornost svih nas.

Kako je ranije najavljeno, Milatović će tokom obraćanja govoriti o iskoracima koje je Crna Gora napravila u ključnim reformskim oblastima od strateškog značaja za ubrzanje njenog puta ka članstvu u EU. 

"U okviru posjete Strazburu, predsjednik države će se u Palati Evrope sastati sa najvišim zvaničnicima Savjeta Evrope (SE), novoizabranim predsjednikom parlamentarne skupštine SE, generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović – Burić, komesarkom za ljudska prava SE Dunjom Mijatović, kao i sa predsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Markom Kulsom", najavljeno je iz predsjednikove Kancelarije za odnose sa javnošću.

Tokom posjete planiran je odlazak u Evropski sud za ljudska prava gdje će se sastati sa predsjednicom Suda Šifrom O’Lirim kao i posjeta Evropskom omladinskom centru.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније