Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Pitajte Vladu, TVCG ]

07. 02. 2024. 19:16 >> 19:22
Čitaj mi:

MINISTARKA ZA EVROPSKE POSLOVE

"Odluka oko Pavličić nije tragična, deblokada pravosuđa bila veliki test"

Za 100 dana Vlade bilo je dosta pozitivnih rezultata, politička stabilnost u Crnoj Gori postoji, a pitanje evropskih integracija se ne dovodi u pitanje, poručila je u emisiji "Pitajte Vladu" na TVCG ministarka za evropske poslove Maida Gorčević.

Gorčević je kazala da je primarni cilj Vlade da reformiše Crnu Goru.

"Politička stabilnost u Crnoj Gori postoji i uvijek postoje određeni izazovi ali pitanje evropskih integracija se ne dovodi u pitanje", dodala je ona tokom gostovanja na TVCG. 

Poručila je da je plan Vlade da, što se tiče zatvaranja poglavlja, završe sve što do njih za vrijeme četvorogodišnjeg mandata.

"Za četiri godine mandata možemo da zaokružimo proces sa naše strane. Nakon toga loptica prelazi u dio Evropske unije", dodala je Gorčević. 

Deblokada pravosuđa bila veliki test, mnogi ga nisu prošli 

Prema riječima Gorčević, deblokada pravosuđa je bila veliki test koji pojedine partije nisu prošle.

"Deblokada pravosuđa je bila test i za opoziciju. Test nisu prošli oni koji se zalažu za evropske vrijednosti, a nisu glasali za deblokadu institucija. Pozdravljam one opozicione stranke koje su glasale. Koncenzus je bio zaista neophodan", poručila je ona. 

Govoreći o slučaju Valentine Pavličić koja više neće više biti zastupnica Crne Gore pred Sudom za ljudska prava, a koju je sa te funkcije smijenila Vlada, Gorčević je kazala da ta odluka nije tragična. 

"Možda treba dati priliku nekom drugom. Na transparentan način smo željeli da raspišemo konkurs", kazala je Gorčević.

Na pitanje novinarke zašto se nije sačekalo na mišljenje Ustavnog suda, Gorčević je odgovorila da je konkurs ukoliko bio otvoren poziv.

"Pavličić je mogla da se prijavi na taj konkurs. Nije postojala nikakav pravna zabrana", kategorična je Gorčević. 

Reforme ćemo dovesti do kraja, imamo ambiciozne planove 

Poručila je da će Vlada u kojoj je ministarka biti Vlada koja će suštinski mijenjati stvari u Crnoj Gori. 

"Mi smo došli da mijenjamo Crnu Goru na bolje. Neće biti lako, ali reforme ćemo dovesti do kraja. Izazova ćemo imati mnogo. Ne može ništa preko noći, ali mislim da smo na dobrom smo putu i da ćemo uspjeti. Ovo nam je posljednja šansa za poglavlja 23 i 24, zato smo i nametnuli ambiciozne planove", istakla je Gorčević. 

Podsjetila je da su već prvog dana rada Vlade, na stolu imali popis. 

"Popis je bio političko pitanje. Nije to slučaj samo ovdje kod nas, već i na cijlom Balkanu. Premijer Milojko Spajić je tada sjeo za sto sa opozicijom i sa većinom i došli smo do rješenja", kazala je Gorčević. 

Gorčević je sigurna da će koalicija "Za budućnost Crne Gore" ispoštovati koalicioni sporazum.

"Evropske integracije su jedan od prioriteta Vlade i mislim da se to neće dovoditi u pitanje. Međutim, svaka politička partija ima pravo da šalje različite političke poruke. Neke se bave evropskim vrijednostima, neke indentitetskim pitanjima, a nekima je fokus na ekonomiji", primijetila je Gorčević. 

Gorčević je kazala da je dio svakodnevnice svakog parlamentarca da bude transparentan i da umije da sasluša drugu stranu. 

"Bitno je da ne pretjeramo u samopromocijom. Dakle, sve sa mjerom, potpuno transparentno i otvoreno", zaključila je Gorčević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније