Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 03. 2024. 07:55 >> 07:55
Čitaj mi:

politička kriza

Odbor povjerenika kuca na vrata Opštine Andrijevica 

Ako odbornici do kraja mjeseca ne održe sjednicu lokalnog parlamenta i ne usvoje budžet, u Opštini Andrijevica biće uvedene privremene mjere, odnosno Vlada će odrediti takozvani odbor povjerenika koji će upravljati ovom sjevernom opštinom do redovnih izbora u prvim ljetnjim mjesecima.

Predsjednik opštine Željko Ćulafić kazao je Portalu RTCG da je on tako razumio današnje upozorenje koje je saopšteno nakon sjednice Vlade.    

„Ja sam za tu infomaciju saznao kao i vi, iz medija. Opština još nije dobila nikakav dopis u vezi sa tim“, objasnio je Ćulafić.    

On je rekao da je u skladu sa privremenim finansiranjem koje je uvedeno nakon što nije usvojen budžet, zakazana sjednica Skupštine opštine za 28. mart.    

„Ako sjednica ne bude održana, ili ne bude usvojen budžet, biće definitivno uvedene privremene mjere i u redovne izbore početkom ljeta ući ćemo na taj način. To će biti i kraj političke krize u našem gradu“, kazao je predsjednik opštine Andrijevica.      

Demokratska partija socijalista je pokušala da preuzme vlast sa tri odbjegla odbornika iz aktuelne vlasti, ali im to ovog puta nije prošlo, kao što im je pošlo za rukom 2011. godine.    

Građani Andrijevice su, međutim, to sprječavali upadajući prije njih u skupštinsku salu, i onemogućavajući da se sjednice održe, saopštavajući da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora.    

Prvi put je grupa mladića upala u salu u trenutku kada je trebalo da se glasa o inicijativi za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića (SNP), dok su potom u nekoliko navrata zauzimali salu prije ulaska odbornika.    

Lokalnu vlast u Andrijevici od avgusta 2020. godine čini koalicija SNP, NSD i Demokrate, ali sa samo jednim odbornikom više od Demokratske partije socijalista i njenog koalicionog partnera SD, koji su prije toga bili na vlasti skoro deset godina.    

Tijesna većina je od početka bila pogodna za razne ucjene odbornika, pa su sjednice neredovno održavane ili odlagane, što je na kraju rezultiralo i dugom krizom. Iz SNP-a se odmetnuo Milan Mirković, iz Demokratske Crne Gore Bogdan Mijović, a iz NSD Mijomir Dragović. 

Dok su iz Demokratske partije socijalista nakon prekida prve sjednice saopštili da je u Andrijevici suspendovan pravni poredak, iz Socijalsitčke narodne partije, čiji je Ćulafić član, kazali su da se u pozadini svega vodi borba za održavanje monopola nekih tajkunskih preduzeća koja bi trebalo da dobiju koncesije na prirodne resurse u ovoj malenoj opštini, i optužili odmetnute odbornike da su zbog toga potkupljeni.

Uvođenjem privremenih mjera Demokratskoj partiji socijalsita (DPS) neće uspjeti da se bez izbora vrati na vlast. Do ljeta i redovnih izbora teško je predvidjeti lokalna politička kretanja, ali prema rezultatima posljednjih parlamentarnih izbora trenutna politička slika u Andrijevici bitno je drugačija. Istina je da su to rezultati sa državnih izbora, koji su uvijek drugačiji nego kada se radi o lokalnim.     

Na posljednjim državnim izborima u ovoj malenoj opštini pokret Evropa sad imao je najviše glasova – 594, DPS je imao 558, SNP 525, ZBCG 452 a Demokrate 157. Kakve će se kombinatorike praviti do ljeta i redovnih lokalnih izbora, sada je teško predvidjeti.     

Nije to ni neophodno. Umjesnije je postaviti pitanje mogu li se migracije zaustaviti i pozabaviti se rezultatima popisa, koji je pokazao da na čitavoj teritoriji ove sjeverne opštine živi hiljadu stanovnika manje, odnosno ukupno oko četiri hiljade, a u samom urbanom jezgru da ne živi više od 350 stalnih stanovnika.     

To je sve što je ostalo od ovog lijepog grada, koji je nekada imao veliki istorijski uzlet i značaj. Davno bilo, i ostalo samo da se priča. Mlade naraštaje istorija previše ne zanima, od nje se ne živi. Trbuhom za kruhom nastavljaju da odlaze.                                                                  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније