Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

13. 04. 2024. 11:30 >> 11:30
Čitaj mi:

gorčević u posjeti mađarskoj

Janoš: Cilj da Crna Gora zatvori što više EU poglavlja do kraja godine

Cilj nam je da Crna Gora zatvori što je više moguće pregovaračkih poglavlja do kraja godine, kazao je mistar EU poslova Mađarske Bok Janoš.

Janoš je to kazao tokom razgovora sa crnogorskom ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević u Budimpešti. Tokom posjete Mađarskoj Gorčević se sastala i sa ministrom pravde te zemlje Bencom Tužonom.

"Crna Gora je uspješna priča Zapadnog Balkana, ali i kompletne politike proširenja EU, kazala je Gorčević.

Ona je navela da smo nakon 12 godina pregovora spremni da ih okončamo i trebaće nam sva podrška, kako u vidu prijateljskog glasa u EU institucijama, tako i u vidu ekspertske pomoći i razmjene iskustava.

Gorčević je to kazala tokom posjete Mađarskoj tokom koje se sastala sa ministrima pravde i EU poslova, Bencom Tužonom i Bokom Janošom.

“Na raspolaganju smo Crnoj Gori i spremni smo da pružimo svu pomoć kako bi ubrzali reforme i iskoristili period mađarskog predsjedavanja Savjetom EU da napravite veliki iskorak u pregovaračkom procesu”, kazao je Tužon.

Kako je objasnio, Ministarstvo pravde može da ponudi ekspertsku pomoć u oblasti vladavine prava, prije svega jer je Mađarska i sama prošla kroz proces pristupanja, ali i zato što poznaje pravni sistem EU iznutra.

Gorčević je predstavila sve što je urađeno u cilju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila (IBAR) kao i reformama koje se planiraju u narednom periodu.

“Mađarska je glas Zapadnog Balkana u EU i predsjedavanje Savjetom EU je idealna prilika da se promoviše Crna Gora i napredak koji je ostvarila među članicama koje ne znaju dovoljno o našoj državi”, poručila je Gorčević.

Ona je na sastanku sa ministrom EU poslova, Bokom Janošem predstavila napredak koji je Crna Gora ostvarila u posljednjih nekoliko mjeseci - odblokirala i ubrzala pregovarački proces, napravila značajne pomake u oblasti vladavine prava, privela kraju ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

„Evropska integracija Zapadnog Balkana će biti u fokusu predstojećeg predsjedavanja Mađarske Savjetom EU, a cilj nam je da Crna Gora zatvori što je više moguće pregovaračkih poglavlja do kraja godine“, kazao je mistar Janoš.

On je najavio da će Mađarska organizovati niz događaja u okviru predsjedavanja koji će biti posvećeni procesu proširenja i Zapadnom Balkanu, kao i da će neki od njih biti u Crnoj Gori.

„Osim Međuvladine konferencije koju želimo da organizujemo do kraja godine, tu je i samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, a u oktobru u Crnoj Gori planiramo i konferenciju o vladavini prava koja bi okupila ministre pravde i unutrašnjih poslova. Pored toga, primarni cilj nam je da usvojimo Plan rasta za Zapadni Balkan i da se počne sa njegovom implementacijom“, objasnio je Janoš.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je sagovornike upoznala sa stanjem i planovima Vlade kad je u pitanju pregovarački proces i zahtjevni zadaci koji su pred nama.

Bilo je riječi i o saradnji dvije države i ekspertskoj pomoći koja će u narednom periodu Crnoj Gori biti potrebna, a Mađarska je više nego spremna da pomogne kako bi se proces ubrzao.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније