Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Dijana Drašković, TVCG

28. 04. 2024. 19:44 >> 06:06
Čitaj mi:

MOGERINIJEVA ZA TVCG

Crna Gora postaje 28. članica evropske zajednice

Perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija je nego ikad, kazala je bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Ona je u intervjuu za Televiziju Crne Gore pozdravila napore naše države i nadležne pozvala da ne odustaju, jer će, kako kaže, Crna Gora postati 28. članica evropske zajednice.

Mogerinijeva za TVCG kaže da put naše države ka Briselu traje predugo, ali i da su u vrijeme njenog mandata bile drugačije okolnosti.

“Sada ne vidim ni jednu prepreku, jer je perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija više nego ikad. To je u interesu Unije, isto kao što je u interesu zemalja Zapadnog Balkana. Nažalost morao je da se dogodi rat u Ukrajini da bi se Evropa probudila”, kazala je Mogerinijeva za TVCG.

Evropa se probudila i prvi put značaj proširenja razumiju sve zemlje članice. Zato bivša šefica evropske diplomatije za nadležne u Crnoj Gori opet ima poruku.

“Da nastave da rade snažno, da ispunjavaju kriterijume, i da održavaju motivaciju, ne samo među sobom već i da motivišu cijelo društvo da shvati da je put ka Evropskoj uniji koristan i da vrijedi, koliko god da je težak”, poručila je Mogerinijeva.

Da smo lideri nesporno je, kaže Mogerinijeva. Dobijanje IBAR-a bio bi jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za državu, ali kako god da odluči Evropska komisija bitno je, kaže ne odustajati.

“Ja sam uvijek vjerovala da je u interesu Evrope mnogo snažnija povezanost za zemljama Zapadnog Balkana. Zbog ekonomije, demokratije, zbog geopolitičkih previranja. I zato mi je nevjerovatno drago to što se Evropa konačno probudila i shvatila da više nema čekanja”, poručila je Mogerinijeva.

Ali Evropa i dalje ima svoja pravila. Zato treba pregovarati, jer je put ka Evropi dostižan, zaključuje bivša šefica evropske diplomatije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније