Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

06. 05. 2024. 13:46 >> 13:58
6
Čitaj mi:

Nedović

"Amandmanima Vlada uvažava žrtve, ali i sprečava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca"

Amandmani crnogorske Vlade na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, podnijeti uz posredstvo SAD-a imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe, saopštila je poslanica PES-a Jelena Nedović.

Kako je ocijenila, njihovi eksponenti uporno učitavaju i komentarišu ono što ne piše i onda polemišu sa svojom tezom, želeći da stvore percepciju u javnosti koja nije realna i bazirana na činjenicama.

"Tako su juče ekstremistički analitičari bliski bivšem režimu potrčali da izvrijeđaju predlagače i same amandmane kojima se uvažavaju žrtve genocida, individualizuje krivica, te afirmiše Dejtonski mirovni sporazum, a time i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine uz Republiku Srpsku kao entitet u njoj. Potpuno je očigledno da zastupnike nekadašnjih aktera ratnih dešavanja i nije briga za regionalni mir i odavanje pijeteta žrtvama, već ovaj tragični događaj koriste za dnevnu politiku", smatra Nedović.

Kako navodi, sve važne teme za građane (ekonomija, standard, plate, penzije, EU integracije, zdravlje, prosvjeta) bile su u zapećku zbog "retorike bivšeg režima koji je konstantno gurao našu zemlju u međuetničke i identitetske tenzije".

"Sa druge strane, interesantno da istovremeno i neki pojedinci iz Beograda poznat po aplauzima, nijesu zadovoljni amandmanima govoreći da su u službi kako bi se “isprala savjest pred domaćom publikom”. Ostaje zainteresovanim građanima mogućnost da pročitaju sadržaj amandmana i da na osnovu tog saznanja i pristupa zaključe šta je istina u onome što piše", kazala je Nedović.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je na dnevnom redu u UN-u je, navodi ona, jako osjetljiva tema i zbog toga naša država sa multietničkim karakterom ima obavezu da spriječi zloupotrebu žrtava, te pruži dodatan napor ka smanjenju etničkih distanci i prevazilaženju tenzija u regionu. 

"Tako bi ovaj dio evropskog kontinenta umjesto konflikta bio usmjeren na ubrzani ekonomski razvoj i integraciju u EU", zaključuje Nedović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније