Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

13. 05. 2024. 09:47 >> 10:27
1

pejović otvorio COSAP

"Ne tražimo prečice, već da EU prepozna svaki naš pozitivan korak"

Crna Gora ubrzano radi na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 i očekuje dobijanje pozitivnog IBAR-a koji bi nanovo pokrenuo proces integracija, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović na otvaranju Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije (COSAP).

"Ne tražimo prečice za članstvo već da EU i njene članice prepoznaju svaki naš pozitivan korak i pruže nam podršku u ovom momentu", kazao je Pejović. 

Istakao je da je prisustvo EU u regionu veoma značajno za Balkan i poručio da se nalazimo u važnom trenutku istorije.

“EU pokazuje želju za proširenjem, a mi kao parlamentarci kroz snažnu i reformsku zakonodavnu aktivnost svojim rezultatima treba da pokažemo da zaslužujemo članstvo”, kazao je on.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da zemlje članice podržavaju perspektivu Crne Gore za članstvo u Uniji.

“Ključni politički akteri u Crnoj Gori koriste priliku da napreduju kada je riječ o pocesu integracije Crne Gore u EU. Tu moram da pohvalim ulogu Skupštine”, kazala je ona.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da cilj da budemo članica EU do 2028. godine nije politički pamflet za dnnevnu upotrebu već jasno zasnovan cilj.

“Želim da zamolim sve predstavnike zakonodavne vlasti da razumiju značaj ovog trenutka i da zajedno prevaziđemo dnevno političke razlike i shvatimo da je izazov pred nama nepremostiv ako nijesmo složni”, kazala je ona.

Konferencija parlamentarnih odbora za evropske integracije / poslove zemalja država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP) osnovana je u Sarajevu u junu 2005. godine, kao rezultat zaključaka Solunskog samita iz 2003. godine. Koncipirana je kao forum koji ima za cilj promovisanje osnovnih unutrašnjih reformi na osnovu zajedničke težnje ka integraciji u EU. 

Članovi KOSAP-a su odbori za evropske integracije / poslove parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније