Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

14. 05. 2024. 10:22 >> 10:22

SLAĐANA KALUĐEROVIĆ I BOGDAN BOŽOVIĆ

Poslanici SNP predstavili zakonske inicijative za zaštitu radnika

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su da su poslanici te partije, Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović, predstavili zakonske inicijative koje će, kako tvrde, imati direktan i pozitivan uticaj na radnička prava u Crnoj Gori. Prva inicijativa odnosi se na izmjene i dopune Zakona o radu, dok je druga, dodaju, usmjerena na unapređenje uslova za penzionisanje lučko-transportnih radnika u Luci Bar.

Kako je saopšteno iz te partie, na prijedlog poslanika SNP-a kandidovane su izmjene koje bi ograničile maksimalno trajanje rada na određeno vrijeme sa 36 na 24 mjeseca. Ove izmjene su, kako dodaju, usmjerene na povećanje sigurnosti i smanjenje neizvjesnosti zaposlenih. Takođe, iz SNP-a naglašavaju da su sve izmjene posebno važne za žene koje su često u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Prema njihovim riječima, ta izmjena predstavlja korak ka pravednijem tržištu rada, gdje su prava svih radnika adekvatno zaštićena.

Poslanici SNP-a takodje su predstavili Predlog izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji bi omogućio lučko-transportnim radnicima u Luci Bar da odu u penziju posle 25 godina radnog staža, sa najmanje 15 godina provedenih na visokorizičnim poslovima.

"Ova inicijativa priznaje težinu i rizike njihovog svakodnevnog rada i osigurava da ovi vrijedni članovi našeg društva mogu uživati u zasluženoj penziji sa dostojanstvom. SNP apeluje na sve poslanike i poslanice da podrže ove zakonske predloge. Ove inicijative su od ključne važnosti ne samo za radnike i njihove porodice, već i za cjelokupno društvo, jer zdravo i pravedno radno okruženje predstavlja temelj za održivi ekonomski razvoj naše zemlje", naveli su u saopštenju. 

Kako su kazali, podrška ovim zakonima nije samo podrška pravičnosti – to je investicija u budućnost Crne Gore.

"Uspostavljanjem pravednijih radnih uslova i omogućavanjem dostojanstvene penzije za naše sugrađane koji su se radom izlagali riziku, zajedno gradimo stabilniju i pravedniju državu", zaključuju iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније