Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

11. 07. 2014. 08:13 >> 08:58
2

PREDSJEDNIK OIK KOLAŠIN

"Grešnici" iz Đuđevine prijete krivičnom prijavom

Prijetnje krivičnom prijavom od predstavnika pojedinih izbornih lista prihvatam veoma ozbiljno, ali istovremeno kao vid pritiska na rad Opštinske izborne komisije i mene kao predsjednika. Sve to može da pomogne da se „osvijetli“ i izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori, kaže za Pobjedu Zoran Vlahović, predsjednik Opštinske izborne komisije u Kolašinu, gdje lokalni izbori još nijesu završeni.

On smatra da svaki zakon kroz preciziranje izborne materije koju određuje mora da bude, kako je rekao, u funkciji ravnopravnosti svih subjekata, a ne da se, kao u slučaju sadašnjeg izbornog zakona, diskredituje DPS.

Prijava

Predstavnici izbornih lista Demokratskog fronta, SNP-a i SDP-a su najavili podnošenje krivične prijave protiv Zorana Vlahovića, predsjednik OIK-a Kolašina, zbog, kako tvrde, propusta u organizaciji izbornog procesa na području kolašinske opštine. Lokalni izbori koji su održani 25. maja – u Kolašinu još traju. Nije zakazana ni konstituitivna sjednica, ne znaju se ni imena budućih odbornika.

Najavu podnošenja krivične prijave od strane izbornih lista DF-a, SNP-a i SDP-a , Zoran Vlahović je ocijenio kao dobru priliku da se pomenu svi uzročnici koji su doveli do sadašnje pat-pozicije.

Problemi

- Glavne probleme u izbornom postupku su još 25. maja izazvali predstavnici Demokratskog fronta. Njihov opunomoćemi predstavnik u biračkom odboru na biračkom mjestu Đuđevina je prekinuo glasanje, iako sam mu ja kao predsjednik OIK-a kazao da samovoljno ne prekida izbore. On mi je odgovorio da će ih prekinuti na svoju odgovornost. Ove navode mogu potvrditi i ostali članovi biračkog odbora – kazao je Vlahović.

On ističe da su članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici obavezni da sprovode izborni proces u skladu sa zakonom. OIK je kolektivni organ čije su  nadležnosti utvrđene Zakonom o izborima u načelu, a preciznije nadležnosti su utvrđene Poslovnikom o radu OIK-a.

- U zakonu nigdje nije precizirana obaveza OIK-a da dostavi izvještaj Skupštini opštine u vezi sa sprovedenim izborima. Član 20 Poslovnika, u stavu 3, kaže da OIK može samoinicijativno ili na zahtjev SO, podnijeti izvještaj o radu o sprovođenju izbora za odbornike u Skupštinu opštine. Poslovnik takođe određuje da sjednicu OIK-a, pored predsjednika, mogu sazvati i tri člana Opštinske izborne komisije, a to se od 25. maja nije desilo – naglasio je Vlahović.

Vlahović ističe da su se Opštinska izborna komisija i njeni članovi susretali sa brojnim problemima u vezi sa primjenom zakona i da su svakodnevno tražili tumačenja Državne izborne komisije i sa njom imali dobru saradnju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније