Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 07. 2014. 14:42 >> 18:30
1

MATICA ZABRINUTA

Partijski iznad opšteg interesa

Matica crnogorska zabrinuta je zbog činjenice da već nekoliko mjeseci poslije izbora, nije konstituisana vlast u Podgorici i u nekoliko većih opština u Crnoj Gori.

 

Iz Matice su kazali da vladajuća koalicija ne uspijeva da se dogovori, šaljući u javnost, uglavnom, konfuzne ocjene i kontradiktorne nagovještaje, a opozicija se, u takvoj situaciji ponaša politički profiterski.

“U svemu tome prepoznajemo banalni komercijalizam političkih stranaka, znak da se sebičnim partijskim interesima podređuje opšte dobro. Ovakvim ponašanjem se izigrava volja birača i dovodi u pitanje i pravno-politički aspekt izbornog procesa”, naveli su oni.

Crnogorska politička elita, tvrde u Matici, na taj način urušava sopstveni kredibiliet kod birača, a postizborni razvoj događaja otvara prostor za jačanje političkog upliva agresivnog populizma, viđenog 1989. godine, koji je usmjeren protiv crnogorske suverenosti.

“Zajednička borba vodećih partija vladajuće koalicije za održavanje referenduma na kojemu je obnovljena crnogorska državnost, za međunarodno priznanje Crne Gore, kao i odlučna riješenost da se zajednički suprotstavljaju svim pokušajima destabilizacije države na njenom putu evro-atlantskih integracija koja se mnogo puta na djelu pokazala efikasnom – predstavljaju više nego dovoljan politički kapital da nastave sa saradnjom i dođu do sadržajnog dogovora, primjerenog vremenu i problemima u kojim se naša društvena zajednica nalazi”, navodi se u saopštenju.

U Matici smatraju da vladajuće partije, radi vlastitih partijskih računica, objektivno, svojim činjenjem,stvaraju društvenu okolnost u kojoj se tragedija iz 1918. može vratiti kao farsa.

“Ako nam se to dogodi biće nebitno ko je odgovorniji, jer u tom slučaju ni jedna od ove dvije partije neće biti ozbiljan politički činilac. Matica crnogorska je u svom Programu ukazala na brojne opasnosti za društvo, koje proizilaze iz političke prakse kojoj je jedina svrha i mjerilo broj poslaničkih mandata, ministarskih mjesta ili pozicija u upravnim odborima javnih preduzeća, a ne briga o interesima šire političke zajednice i vrijednostima na kojima ona počiva”, rekli su oni.

Iz Matice su upozorili lidere partija i koalicije da je došlo vrijeme odbacivanja shvatanja politike kao isključivo partitokratske taktike, kojoj je sve dopušteno žrtvovati, navodeći da iznad toga, u svakom trenutku, mora biti interes građana i države.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније