Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 08. 2014. 12:26 >> 12:45
13

SAMO VEĆE DRŽAVE

Analitičari: Ruske sankcije neće oštetiti CG

Odluka Rusije da proglasi jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele sankcije ili su se pridružile takvim mjerama, više će uticati na velike države, smatraju analitičari, jer je, kako navode, izvoz Crne Gore na niskom nivou.

 

Analitičar Srđan Vukadinović, komentarišući odluku Moskve o sankcijama u oblasti poljoprivrede, za agenciju Anadolija kaže da je Crna Gora "mala zemlja, te da kao takva, neće ni snositi velike posljedice".

“Sankcije koje je Rusija uvela odnose se prije svega na velike zemlje. One treba da snose posljedice tih sankcija. Ono što Crna Gora izvozi u Rusiju za godinu dana, a mislim da je u pitanju vino, to jedan privatnik izveze za 15 dana. Ovo će svakako imati odraza na velike zemlje. Vidjeli smo da Njemačka već sada trpi oko stotinu milijardi eura gubitka”, kaže Vukadinović.

S druge strane, za analitičara Vladimira Jovanovića, odluka Moskve je sasvim očekivana, ali smatra Crna Gora previše osjeti najavljene sankcije.

On dodaje da se takva odluka ipak, može odraziti na turizam.

“Sankcije koje je proglasila Rusija, a koje se odnose i na Crnu Goru svakako predstavljaju očekivani potez usljed sve većeg pritiska zapadnih sila zbog kritične situacije u Ukrajini. Ne očekujem  da će Crna Gora biti značajno oštećena ovom jednogodišnjom zabranom, prije svega zbog činjenice da nije veliki izvoznik poljoprivrednih proizvoda, i da je njena spoljnotrgovinska razmjena uglavnom usmjerena na države u okruženju. Međutim, znatno veću štetu doživjeće oblast turizma, prije svega zbog sve izraženije predstave kod ruskog stanovništva da Crna Gora sprovodi politiku koja je antiruska, a koja se između ostalog odnosi i na potrebu Crne Gore za punopravnim članstvom u NATO alijansi”, smatra Jovanović.

Napominje da se potez zvanične Moskve mora ozbiljno shvatiti sa stanovišta bilateralnih odnosa.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније