Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 08. 2014. 08:11 >> 08:09
2

ULJAREVIĆ OCIJENILA

SDP je na posljednjoj raskrsnici

Ideja "trećeg puta", koji je zagovarao SDP u pregovorima o formiranju manjinske vlade u Podgorici, još ima šansu, iako su u otvorenom sukobu partije koje su u Podgorici promovisale taj program.

 

Naime, Pozitivna Crna Gora i SDP se danima optužuju za propast pregovora o manjinskoj vlasti. Uljarević smatra da SDP još može vratiti povjerenje, ali da to iziskuje oštre rezove.

“Da bi postigla puni legitimitet 'trećeg puta' SDP mora raskinuti koaliciju sa DPS-om i iznijeti jasnu političku ponudu. To bi cijepalo stranku, ali proces unutrašnjeg pročišćenja je neophodan u prelomnim trenucima koji određuju budućnost stranke. Rascjep bi ukazao ko nema snage ili iz drugih razloga ne smije da raskine odnos sa DPS-om, a ko je spreman da se i dalje bori za očuvanje crnogorske nezavisnosti kroz izgradnju institucija i vladavine prava”, istakla je Uljarević za Vijesti. 

Ona ističe da je nakon brojnih političkih zaokreta SDP na posljednjoj raskrsnici na kojoj se odlučuje o budućosti stranke. Na socijaldemokratama je, smatra ona, da odluče ostaju li politički satelit DPS-a ili će postati jedan od stubova opozicionog bloka sposobnog da omogući smjenu vlasti na izborima.

“Održavanje koalicije sa DPS-om može im kupiti još malo vremena, ali takav izbor SDP na duže staze marginalizuje, U takvoj konstelaciji odnosa, koji više ne bi imali ni onaj nivo povjerenja koji je ranije postojao između koalicionih partnera, najveći gubitnik će biti SDP koja bi nakon zadnje upotrebe, kada se za to stvore uslovi, bila zamijenjena novim partnerom. Tada bi crnogorsko društvo nastavilo sa 'tranzicijom' kroz fingirane reforme bez suštine”, tvrdi ona.

Uljarević smatra da je, bez obzira na rezultat, Krivokapić učinio dosta na trasiranju “trećeg puta” uspostavljanjem dijaloga sa opozicijom.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније