Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 09. 2014. 18:48 >> 18:54
22

POTPISAN SPORAZUM

Formirana "Srpska inicijativa"

Vanparlamentarne srpske partije i organizacije potpisale su danas sporazum o zajedničkom djelovanju u cilju, obezbjeđivanja uslova za opstanak i napredak srpskog naroda na prostoru Crne Gore. Sporazum, kojim je formirana "Srpska inicijativa" potpisale su Demokratska srpska stranka (DSS), Narodna stranka (NS), Stranka srpskih radikala (SSR), Pokret za Pljevlja Novice Stanića i Srpsko nacionalno vijeće.

Potpisnici sporazuma su poručili da je Srbima u Crnoj Gori potreban zajednički nastup i nacionalna strategija kako bi se zaustavila očigledna diskriminacija i asimilacija srpskog naroda, spriječilo njegovo nestajanje i obezbjedila etnička, jezička, vjerska i kulturološka povezanost sa sunarodnicima iz okruženja.

Poslanik DF-a i predsjednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić istakao je se srpski narod pokušava svesti na nivo statističke greške da im se negira jezik i protjeruju sveštenici.

"Čak nam se i Svijetla majska zora omilila pa smo se ustajali na nju u Skupštini kao "bele lale". Sada je došlo vrijeme da se digne glas i da se vidi da ima Srba u Crnoj Gori", rekao je Stanić.

Predstavnik NS Jovan Markuš kazao je da je cilj djelovanja Srpske inicijative da se bore protiv „lažne istorije“ i da djeca koja to neće ne uče crnogorski jezik.

"Prve poteze koje treba povući su iz oblasti prosvjete. Istorija koja se trenutno uči u školama nema veze sa naukom već sa ideologijom. Ni jezik koji se uči danas nema veze sa naukom već prije svega sa ideologijom", poručio je Markuš.

Dragica Popović iz DSS-a poručila je da je cilj inicijative prije svega da se obezbjedi opstanak Srba u Crnoj Gori.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović pozvao je parlamentarne partije da im se pridruže u borbi za prava srpskog naroda.

"Srba u Crnoj Gori ima 30 odsto, a ja mislim da je taj broj veći a nigdje nijesmo zastupljeni – od mjesne zajednice pa do dilomatije. Bili bismo srećni kad bi imali ista prava kao albanska nacionalna manjina. Oni imaju svoj jezik, svoje škole, sve – dok mi nemamo ništa", kazao je Vuksanović.

(Izvor IN4S)

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније