Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 10. 2014. 15:52   >>  19:48 3

FILE PORUČIO

Nema potrebe za suspendovanjem pregovora

Crna Gora je napravila napredak i počela reforme u vladavini prava, a Evropska unija (EU) očekuje dalje reforme u toj oblasti, poručio je odlazeći evropski komesar za proširenje, Štefan File. On je poručio da reforme idu u pravom smjeru, što potvrđuje izmjene Ustava i izbor vrhovnog državnog tužioca i da nema potreba za suspendovanjem pregovora, kako pojedini mediji spekulišu.

File je naveo da je najvažnije da građani vjeruju u Vladu, a to su pokazali na posljednjim izborima.

Evropski komesar je komentarisao i novi pristup u pregovorima, odnosno koncept klauzule disbalansa, kojom se oni mogu suspendocvati.

„Ako ima nekih kašnjenja u reformama u poglavljima 23 i 24 Evropska komisija bi mogla da odgodi ili suspenduje napredak ili pregovore u drugim poglavljima. Važno je da Vlada ne može da bira u kojim će poglavljima napredovati a da u dva najbitnija ne napreduje, na to se odnosi načelo ravnoteže u pregovorima“, naveo je on.

File je podsjetio da se sa Crnom Gorom koristi novi pristup u pregovorima, „što je vrlo zahtjevno“.

„To je urađeno zbog građana kako bi što prije osjetili reforme“, naveo je on.

File je kazao da je Crna Gora izborom VDT-a, ustavnim promjene, i najavljenim promjenama zakona o finansiranju političkih partija, pokazala da reforme idu u pravom smjeru, i da nema potreba da se aktivira klauzula o disbalansu, koja znači suspenziju pregovora.

On je naveo da ne bi trebalo da se odgađa rješavanje napada na novinare, kao i neriješena ubistva.

Crna Gora je,podsjetio je File, otvorila 12 pregovaračkih poglavlja, od koji su dva privremeno zatvorena.

„Crna Gora je počela reformu u oblasti vladavine prava, a očekujemo dalje reforme kako bi se odredio tempo procesa pridruživanja“, rekao je on.

File je ponovio da vjeruje da će biti nastavljen proces proširenja i u mandatu nove Komisije.

File je, predstavljajući Izvještaj o napretku zemalja kandidata za članstvo, kazao da EU želi da tokom pregovora ekonomski ojača zemlje kandidate.

„To je najefikasniji način da se reforme primijene, a na kraju kada se uključuju u EU ekonomska razlika između zemalja kandidata i članica EU bude manje“, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

File je kazao i da države zapadnog Balkana posljednje dvije godine rade na jačanju regionalne saradnje.

„To je neformalni okvir, ali je veoma važan“, dodao je odlazeći evropski komesar.

B.Višnjić

 

 

 

Jelena Otašević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније